Feketeerdő fatörzs recept

Recept elkészítése:

Feketeerdő fatörzs recept

Hozzávalók:
4 tojás,
13 dkg finomított kristálycukor,
3 zacskó vaníliás cukor,
8 dkg liszt,
5 dkg étkezési keményítő,
2 csapott teáskanál sütőpor (ez kb. 1 zacskónyi mennyiségnek felel meg),
cseresznyepálinka-aroma (a zöld kupakosból egy üvegnyi),
4 dl tejszín,
1 zacskó habfixáló,
1 üveg (750 ml-es) magozott meggykompót,
1/2 citrom vékonyan levágott héja (reszelve nem jó),
5-5 dkg ét- és tej tortabevonó.

Elkészítés:

      1. A tojások fehérjét kemény habbá vertem, közben beleszórtam 10 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot.
2. Egyenként belekevertem a tojások sárgáját.
3. 2 dkg étkezési keményítőt összekevertem a kakaóval, a sütőporral, és a liszttel, majd rászitáltam az egészet a tojáskrémre, és óvatosan összekevertem.
Megjegyzés: én az ilyen kis mennyiségeket mindig kanállal mérem ki. 1 csapott evőkanál cukor = kb. 1 1/2 dkg. 1 csapott evőkanál liszt = kb. 1 dkg. A kakaót és a keményítőt úgy mértem ki, mint a lisztet.
4. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam. A sütőbe való nagy szabvány-tepsi kell! Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük. (Lehet légkeverésessel is sütni, ekkor vegyük lejjebb a hőfokot).
5. A piskótalapot megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítottam, a papírt lehúztam róla, betakartam egy másik megnedvesített konyharuhával, és hagytam kihűlni.
6. Folpackkal kibéleltem egy őzgerincformát (kb.11x30 cm-es, 1 l-es). A piskótából kivágtam egy 18x30 cm-es lapot, a formába simítottam, és a sütőaroma felével meglocsoltam.
7. 1,5 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá vertem, a piskótára simítottam, és az egészet hűtőbe raktam.
8. A meggyet lecsöpögtettem, levét felfogtam. A megmaradt keményítőt kevés meggylével simára kevertem. A maradék meggylevet a cukorral és a citromhéjjal felforraltam, majd a citromhéj eltávolítása után belevegyítettem a keményítőt. Összeforraltam, belekevertem a meggyet. Majd amikor majdnem kihűlt, a tejszínre halmozom. Pont megtölti a formát.
9. A piskótalapból kivágtam egy kb. 11x30 cm-es darabot (ami épp befedi a sütit). Meglocsoltam a maradék sütőaromával, és a kompótrétegre fektettem.
10. A fatörzset kb. 3 órára hűtőbe tettem.
11. Közben a tortabevonókat gőz fölött megolvasztjuk, porcelán vagy márványlapra simítjuk, kis időre hűvös helyre tesszük, majd forgácsokat faragunk belőle. Majd hűvös helyre tesszük ismét. Én leegyszerűsítettem az egészet. A csokikat nem olvasztottam meg, hanem krumpli-hámozóval megfaragtam. (Bár így nem annyira dekoratív).
12. A fatörzset a formából kiborítottam, a fóliát lehúztam róla. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, a sütit körös-körül bevontam vele, és csoki-forgácsokkal megszórtam.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: