Narancsos mézgrillázs recept

Recept elkészítése:

Narancsos mézgrillázs recept

Hozzávalók:
10 dkg kristálycukor,
10 dkg méz,
15 dkg cukrozott narancshéj,
20 dkg dióbél,
50 dkg étcsokoládé.

Elkészítés:

A kristálycukrot egy kis rozsdamentes üstben (vagy bármilyen tálban, ami állja a tüzet, és meg is tudjuk fogni) lassú tűzön karamellszínűre olvasztjuk, vigyázva arra, hogy a cukor ne égjen, hanem csak olvadjon. Másik edényben mézet forralunk, az olvadt cukorhoz öntjük, majd együtt ismét felforraljuk. A cukorban eltett narancshéjat ledarálva hozzáadjuk a mézes cukormasszához, és az egészet jól beforraljuk. A gorombára darált vagy tört diót a masszához öntjük, jól összekeverjük, majd az egészet porcukorral meghintett tálcára tesszük, és azon kihűtjük. Ezzel megvan a grillázs alapanyaga, amiből porcukorral bevont deszkán lapot nyújtunk - tetszés szerinti vastagságban - oly módon, hogy előbb az anyagból rudat tormálunk, s azt nyújtjuk ki. Ennek előbb az egyik oldalát, s ha megszáradt, a másik oldalát is, olvasztott csokoládéval vékonyan átkenjük, hogy amikor a csokoládé megszilárdult, a grillázst a mázréteg törése nélkül szeletekre tudjuk vágni. A masszából keletkezett maradékból és a felvágásnál leeső szélekből golyókat, hengereket készíthetünk, amelyeket olvasztott csokoládéba mártunk, majd zsírpapírral borított tálcára teszünk. A bonbonokat darált dióval vagy cukrozott narancshéjdarabokkal díszíthetjük.

Receptek kategória: