Fokhagymaleves 1. recept

Fokhagymaleves 1. recept

Hozzávalók:
4 nagy gerezd fokhagyma,
5 dkg vaj,
arasznyi póréhagyma,
1 liter szűrt húsleves (vagy 1-2 húsleveskocka),
csipetnyi őrölt fehér bors,
2 dl tejszín,
2 csapott evőkanál liszt,
fél csokor metélőhagyma,
a tálaláshoz 4 kis, egyenként kb. 40 dkg-os rozscipó.

Elkészítés:

      A fokhagymát présen áttörjük, majd a vajon épp csak megfuttatjuk. Közben a póréhagymát karikákra vágjuk, a fokhagymához adjuk, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. Utána a levessel (vagy 1 liter leveskockával ízesített vízzel) felöntjük.
Fehér borssal fűszerezzük, felforraljuk, majd a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük. Ha kell utána sózzuk, 2-3 percig forraljuk, végül leszűrjük (kissé át is törhetjük). A tálaláshoz a cipók tetejét lekanyarítjuk, majd a belsejét ügyesen kikaparjuk úgy, hogy 1,5-2 cm-es fal maradjon. A forró levest belemerjük, a felaprított metélőhagymával megszórjuk, végül a cipók kalapját rárakosgatjuk. A levesbe külön betét nem kerül, a kivájt kenyérből mindenki annyit ehet hozzá, amennyit kíván.

vissza a főoldalra