Feketegyökér csőben sütve recept

files/images/zoldsegetelek/4-05.jpg
Hozzávalók

1 kg feketegyökér,
3 evőkanál ecet,
só,
3 evőkanál citromlé.

A mártáshoz:
4 dkg vaj,
4 dkg liszt,
2,5 dl húsleves,
2,5 dl tej,
só,
1 csipetnyi fehérbors,
1 csipetnyi cukor,
1 csipetnyi szerecsendió,
1 dl tejszín,
2 tojássárgája.

A tetejére:
25 dkg főtt sonka,
8 dkg reszelt sajt,
3 dkg vaj.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A feketegyökeret hideg vízben áztatva tisztára dörzsölöm, majd meghámozom (gumikesztyű használata ajánlatos, mert a héja fog), és ecetes vízbe teszem, nehogy elszíneződjön. A hosszabb darabokra vágott gyökeret bő, forró, sós-citromos vízben puhára főzöm (kb. 40 perc). Közben elkészítem a mártást. Olvasztott vajban felforrósítom a lisztet, hozzáadom a húslevest és a tejet, megsózom, megborsozom, és csipetnyi cukorral ízesítem. Felforralom, majd kis lángon pár percig főzöm. Szerecsendióval fűszerezem. A tűzről levéve hozzákeverem a tejszínnel elkevert tojássárgáját. A sonkát 1 cm-es csíkokra vágom. Egy tűzálló tálat kivajazok, a főtt, jól lecsöpögtetett gyökér egy részét beleteszem, rászórom a sonka egy részét, majd újra a gyökeret és a sonkát. Leöntöm a mártással, a tetejére sajtot és kisebb vajdarabokat szórok. Előmelegített sütőben negyed óra alatt készre sütöm. Könnyű egytálétel, jól illik hozzá a száraz fehérbor vagy a sör.

Elkészítés ideje: 1 óra 15 perc

Receptek kategória: