Zöldségételek képekkel

Friss lecsó recept

files/images/zoldsegetelek/4-08.jpg

10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg vöröshagyma,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
80 dkg zöldpaprika,
55 dkg paradicsom,
só.

4

A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztom, és kissé megpirítom benne a durvára vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva hozzákeverem a pirospaprikát.

Feketegyökér csőben sütve recept

files/images/zoldsegetelek/4-05.jpg

1 kg feketegyökér,
3 evőkanál ecet,
só,
3 evőkanál citromlé.

A mártáshoz:
4 dkg vaj,
4 dkg liszt,
2,5 dl húsleves,
2,5 dl tej,
só,
1 csipetnyi fehérbors,
1 csipetnyi cukor,
1 csipetnyi szerecsendió,
1 dl tejszín,
2 tojássárgája.

A tetejére:
25 dkg főtt sonka,
8 dkg reszelt sajt,
3 dkg vaj.

4

A feketegyökeret hideg vízben áztatva tisztára dörzsölöm, majd meghámozom (gumikesztyű használata ajánlatos, mert a héja fog), és ecetes vízbe teszem, nehogy elszíneződjön.

Articsóka vinaigrette-mártással recept

files/images/zoldsegetelek/4-02.jpg

1 doboz konzerv articsókaszív,
1/2 csomó metélőhagyma,
1/2 csomó petrezselyemzöld,
1/2 csomó tárkonylevél,
8 dkg csemegeuborka,
1 kis fej vöröshagyma,
1 evőkanál kapribogyó,
2 evőkanál tárkonyecet,
1 dl olívaolaj só,
1 csipetnyi cukor,
1 késhegynyi őrölt bors.

4

Az articsókakonzerv levét leöntöm és lecsepegtetem.

Arab dzsuvecs recept

files/images/zoldsegetelek/4-01.jpg

60 dkg padlizsán,
4-5 evőkanál olaj,
60 dkg paradicsom,
2 nagy fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 csomó petrezselyemzöld,
só.

4

A padlizsánt megmosom és felszeletelem, a szárát levágom. A szeleteket kevés forró olajban mindkét oldalon félig megsütöm. A paradicsomot megmosom, és karikákra vágom.