Gu lao rou recept

Recept elkészítése:

Gu lao rou recept

Elkészítés:

      Felkockázod a sertéshúst (a pörkölthöz valónál kisebbre valamivel), vagy csirkét, beledobod a (lángoló tűzön álló) wokba, dobsz rá egy kis picire vágott gyömbért, fokhagymát, meglocsolod kis rizsborral (olcsó száraz vermut pótolhatja), szójaszósszal.
Itt jön egy opció: bizonyos helyeken dobnak rá zöldpaprikát, amikor a hús kb. félig kész úgy három-négy perc alatt készül el az egész egyébként (közben irgalmatlanul dobálni a cuccot a wokban, konyhát összefröcskölni-füstölni, ahogy illik).
További opció: a legvége táján egyes helyeken tesznek bele ananász-darabkákat is, úgy negyed annyit, mint a hústartalma - szerintem így remek.
Újabb opció: néhány helyen (állítólag ez inkább Shanghai-ra, ill. a déli tartományokra jellemző), az utolsó sütési fázis az édes-savanyú szószban történik, (még mielőtt az ananászt beledobnád), amitől a hús kap egy karamellizált/ropogósabb burkot, én ezt a fajtát speciel nem nagyon szeretem. Tehetnek meg rá ezt-azt-amazt (pl. szoktak használni, előre lefőzött húslevesszerű löttyöt, ez pótolható egy leveskockával is), de a lényeg a fenti.
Amint megsült a hús, kiborítod az egész cuccot egy tálra és leöntöd gazdagon egy paradicsomos-cukros-ecetes mártással (az ecet lehetőleg kínai illatos-ecet legyen, ami otthon kiválóan pótolható egy zamatosabb borecettel), ennek összetételét ki kell kísérletezni, de biztatásképp elmondanám, hogy itt egy csomó helyen, kicsit megecetezett ketchup, szokta pótolni a konyhaművészetet... Amúgy meg a korrekt szósz sem áll messze tőle, úgyhogy nyugodtan használható. Esetleg érdemes az ecetet a sütés vége felé a húsra locsolni (óvatosan).

Csak rizs mehet mellé, de egy magára, valamit adó kínai, a nélkül eszi. Amúgy meg a kínai "konyhaművészet" néhány eledeltől eltekintve, baromi egyszerűen működik: dobálj össze ezt-azt egy forró serpenyőbe, és amikor már eléggé úszik a konyha a kifröcsögő olajban, szedd ki es edd meg. Ehhez képest zseniális dolgok jönnek ki belőle. Legközelebb megpróbálom összeszedni, mi kell egy jobb hot-pot (huo guo) vacsorához, abból ájulásig bírok _zabálni_, ráadásul Magyarországon is megoldható az elkészítése.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: