Töltött spárgatök tejszínes kapormártással recept

Recept elkészítése:

 Töltött spárgatök tejszínes kapormártással recept

Hozzávalók:
1 db kb. 1,20 kg spárgatök,
40 dkg borjúhús,
2 db zsemle,
2 dl tej,
5 cl tej,
1 db tojássárga,
5 cl tejszín,
3 g fehér bors,
1 csomó zöldpetrezselyem,
2 g szerecsendió,
4 dkg vaj,
5 dl húsleves,
só.
A mártáshoz:
4 dkg vaj,
4 dkg liszt,
2 dkg vöröshagyma,
1 csomó kapor,
2 dkg cukor,
fél citrom,
2 dl tejföl,
1 dl tejszín,
só.

Elkészítés:

      A spárgatököt vékonyan meghámozzuk, két végét levágjuk, majd a belső magház részét kikaparjuk.
A borjúhúst a tejben áztatott és jól kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk, lehetőleg a legapróbb lyukú tárcsán keresztül, hogy minél finomabb, pépesebb töltelékanyagot kapjunk. Hozzáadjuk a tojássárgát, 5 cl tejszínt, majd sóval, őrölt fehér borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Ízlés szerint egy kevés reszelt szerecsendiót is tehetünk hozzá. Az így elkészített tölteléket a spárgatökbe töltjük. A tököt egy vajazott tepsibe helyezzük, húslevest öntünk alá, és a sütőbe tolva puhára pároljuk.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, jól áthevítjük, majd beletesszük az összevágott kaprot is. A tök párolásából megmaradt húslevessel felengedjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt és felforraljuk. A megpárolt töltött tököt felszeleteljük, ráöntjük a kapormártást. Önmagában fogyasztjuk vagy főtt burgonya köretet adhatunk hozzá.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: