Öreg lebbencs recept
Hozzávalók:
100 g sós szalonna
250 g lebbencs tészta
50 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
½ csomag zellerzöld
500 g burgonya
Ízlés szerint: Só, őrölt bors, fűszerpaprika.
Elkészítés:
Nos, a kinyújtott szikkadt tésztát nem késsel vágjuk nagy kockákra, hanem nagyra – népiesen, laskára – tépjük, és így szárítjuk meg. A sós fehér szalonnát 1 x 1 cm-es kockára vágjuk, és öntött vaslábasban üvegesre hevítjük. Kiszedjük a kocka szalonnát, hogy ne égjen meg, és zsírjában aranybarnára pirítjuk a csusza tésztát. Finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, cikk zöldpaprikával átpirítjuk, majd fűszerpaprikával megszórjuk, és azonnal vízzel felengedjük. Most visszakerül a szalonnakocka, de ha van füstölt csülökdarab, kolbász, az is fenséges ízt ad az ételnek. A lábasba tesszük a tisztított, „lapos" kockára szelt burgonyát, és a cérnával kévébe kötött zellerzöldet. Szép lassan, pöszörögve főzzük. Mire a tészta, és a burgonya felpuhul, a leve is elfő az ételnek. A sűrű, tartalmas tészta megdagadva és szuszogva, „beszél" hozzánk! A földi élvezeteket már csak azzal lehet fokozni, ha a főzést egy árnyas diófa alatt, vas bográcsban, kint szabad tűznél végzik, és ne adj’ isten a borospince is közel van. Jó étvágyat kívánok!
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges