Macsánka - paprikás krumpli recept

Recept elkészítése:

Macsánka - paprikás krumpli recept

Hozzávalók:
1 kg burgonya
100 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
50 g zsír
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
350 g lángolt kolbász
10 g bacon szalonna
5 g kömény
20 g fűszerpaprika.

Parasztos kanalas nokedlihez:
1 db tojás
150 g liszt
ízlés szerint: só.

Elkészítés:

      A megmosott és megtisztított burgonyát hosszában cikkekre felvágjuk, hideg vízben tartjuk. A vöröshagymát apróra - "finomra" - vágjuk. Tiszta vasbográcsban az apró kockákra vágott húsos szalonnát kevés zsírban üvegesre hevítjük, és a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk benne. A fűszerpaprika rubin színét oldjuk benne, és azonnal kevés vízzel felengedjük azért, hogy meg nem égjen, és ne legyen fekete, keserű a paprika. Ha felforr hozzáadjuk a köményt, a zúzott fokhagymát, a cikkekre vágott zöldpaprikát, a paradicsomot és a feldarabolt burgonyát. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Gyengéden megsózzuk, majd a négy darabra vágott lángolt kolbászt a tetejére tesszük. Szép lassan pöszörögve főzzük, a bogrács fülét körkörös és ellentétes mozgatással forgatva -hogy a burgonya ne törjön, de az istenért le ne égjen- keverjük. Természetes néhányszor meg is kóstoljuk, és hogy az ízlelés élmény legyen, egy-egy korty borral leöblítjük. Egy tojást felverve, ½ dl vízzel, sóval a liszthez öntünk, majd néhány mozdulattal "nokedli" tésztát keverünk, azaz galuskát szaggatunk a bográcsba, és készre főzzük. Tartalmas, sűrű szaftos, kitűnő bográcsos készült. Ha csípősen szeretik, hegyes erős paprikát, erős Pistát tegyenek hozzá. Friss házikenyérrel, jégágyon tálalt, kaporral meghintett hámozott kovászos uborkával, vagy paradicsomsalátával, pincehideg borral. Kell ennél fenségesebb? Kezdjünk hát hozzá!

vissza a főoldalra

Receptek kategória: