Vadas nyúlgerinc zsemlegombóccal recept

Recept elkészítése:

 Vadas nyúlgerinc zsemlegombóccal recept

Hozzávalók:
3 kg nyúlgerinc vagy comb,
300g füstölt szalonna,
200 g zsír,
200 g tisztított sárgarépa,
200 g tisztított gyökér,
200 g tisztított vöröshagyma,
100 g liszt,
50 g vaj,
2 db babérlevél,
2 db citrom,
7 dl tejföl,
2dl fehérbor,
só,
tárkonyecet,
tárkony,
mustár,
cukor,
őrölt bors,
capribogyó,
csontlé.

Elkészítés:

      A nyulat részeire bontjuk, hártyázzuk, és alaposan, hidegvízben megmossuk (ajánlatos a nyulat párnapig pácolni), tiszta ruhával leszárítjuk. A nyúlgerincet és a combot finom szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Sózzuk, őrölt borssal ízesítjük. A vöröshagymát és a zöldségeket szeletekre vágjuk, és megfelelő nagyságú tepsibe tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, a szalonnabőrkét, majd ráhelyezzük a nyúlrészeket. Kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük. Sütés közben a nyúlrészeket megforgatjuk, és saját zsírjával meglocsoljuk. Ha félig puhára sült, a húsrészeket kiszedjük, megfelelő nagyságú edénybe helyezzük, fedővel letakarjuk, és félrétesszük. A tepsiben levő zöldséget zsírjára pirítjuk, liszttel megszórjuk, és állandó keverés mellett lepirítjuk. Felengedjük csontlével, simára keverjük, és hozzáadjuk a tejfölt. Sózzuk, őrölt borssal, cukorral, citromlével, tárkonnyal, tárkonyecettel, mustárral és finomra vágott capribogyóval ízesítjük. Jól felforraljuk, és a félig sütött nyúlhoz adjuk, fedő alatt mérsékelt tűzön vagy sütőben puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús, óvatosan kiszedjük, a mártást finom szőrszitán átszűrjük, újra ízesítjük, majd kevés vajat morzsolunk a tetejére. A nyúldarabokat tűzálló tálra helyezzük, meglocsoljuk a saját mártásával, hámozott és szeletekre vágott citrommal díszítjük, melynek tetejére capribogyó teszünk, tejföllel meglocsoljuk, és forró zsemlegombóccal tálaljuk. A vadasnyúl mártásának középsűrűségűnek és teljesen simának kell lennie. Íze a tejföltől és a nyúl kellemes vadízétől, valamint a hozzá felhasznált fűszerektől pikáns, enyhén savanykás, tartalmas legyen.

Elkészítés ideje: 2-3óra

Receptek kategória: