Nyúlpástétom recept

 Nyúlpástétom recept

Hozzávalók:
1 nyúlgerinc és két comb,
1 tojás,
15 deka szalonna,
10 deka sonka,
10 deka libamáj,
20 deka friss sertéshús,
fél deci konyak,
törött bors, só.
A tésztához:
20 deka liszt,
6 deka vaj,
1 tojás, só.

Elkészítés:

      A pástétomtésztát a következőképpen készítjük el: a lisztet vajjal, tojással, kevés sóval, és langyos vízzel összegyúrjuk, kinyújtjuk és hajtogatjuk.
Hajtogatás után pihentetjük, és ismét hajtogatjuk, majd felhasználásig hűvös helyre tesszük. Lehetőleg a használat előtti napon készítjük el.
      A pástétom elkészítésének módja: őzgerincformát vagy más hosszúkás formát pástétomtésztával jól kibélelünk. Ujjainkkal kissé benyomjuk, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját. A kibélelt formákat jégre tesszük. Ezután a nyúl gerincét és a combokat kicsontozzuk, hártyáit lefejtjük róla, csíkokra vágjuk a szalonnát, a sonkát, a libamájat, és az egészet megsózzuk, törött borssal, és kevés konyakkal ízesítjük. Cserépedénybe vagy porcelántálba tesszük. Ezután a lapockákról és a többi részekről lefejtjük a húst, az inas részeket kivágjuk, a bőnyeget levágjuk róla, hozzávesszük a nyúl szívét, és a máját, a nyers sertéshúst, a friss szalonnát, és az egészet finom húsőrlőn ledaráljuk. Utána szitán áttörjük. Hozzáadjuk az egész tojást, és jó simára elkeverjük. Sóval, törött borssal, és kevés konyakkal ízesítjük. Most elővesszük a kibélelt formákat, és a következő sorrendben helyezzük el benne a pástétomokat: a forma aljára szalonnaszeleteket teszünk, ezt befedjük pástétommal, majd a csíkokra vágott nyúlfiléből, majd megint a húspüréből rakunk. Tetejére, csíkokra vágott sonkát, libamájat, és szalonnát helyezünk, erre ismét pástétommasszát teszünk. A formát úgy töltjük be, hogy tetejére pástétom kerüljön. Ha a forma tele van, nyers tésztával befedjük, tojással megkenjük, a tetejét különböző alakúra vágott pástétomtésztával díszítjük, majd az egészet ismét megkenjük. 3-4 helyen hurkapálcikával beleszúrunk, és ezekbe a lyukakba pici papírtölcsért helyezünk el azért, hogy a sütés alatt keletkező gőzök ezeken a nyílásokon eltávozhassanak. Középmeleg sütőben lassan sütjük, kb. 2 órán át. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
      Ha teljesen kihűlt, a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve, a pástétom tetejéről leszedjük a papírtölcséreket és a nyíláson előzőleg olvasztott és lehűtött, vörösborral készített aszpikot töltünk be. Közben kissé az asztalhoz ütögetjük, hogy a beöntött aszpik mindenütt betöltse a sütés közben keletkezett réseket.
Visszatesszük a hűtőbe, és jól kifagyasztjuk. Közvetlen a tálalás előtt a formából kiborítjuk. Meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük. A szeleteket franciasalátatalapzatra helyezzük, kockára vágott aszpikkal és zöld salátalevelekkel díszítjük. Tálaláskor külön mártásos csészében ribizke- vagy áfonyadzsemet, vagy valamilyen hideg mártást adunk hozzá.

Elkészítés ideje: 6 óra

The Mountain - 3D pólók