Áfonyás őz, mandulafánkkal recept

 Áfonyás őz, mandulafánkkal recept

Hozzávalók:
700 g őzcomb
100 g füstölt szalonna
50 g liszt
Sütéshez: olaj
Ízlés szerint: só
Pácoláshoz: olaj, kakukkfű, bors, borsikafű
Mártás:
200 g áfonya
150 g narancs
1 dl vörösbor
Mandulafánkhoz:
150 g burgonya
250 g liszt
1 db tojás
1,5 dl tej
20 g élesztő
10 g só
50 g mandula
5 g őrölt bors
Sütéshez olaj.

Elkészítés:

      A lehártyázott rostjaival merőlegesen leszeletelt őzcombot enyhén megklopfoljuk, majd füstölt szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. A tűzdelést a hús rostjaival párhuzamosan végezzük. Tűzdeléshez a szalonnát hűtjük le, és gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk. Így könnyedén a spékelőtűbe tudjuk tenni. A megtűzdelt szeleteket olajos pácba forgatjuk. A pác: tiszta olaj, kakukkfű, őrölt bors, borsikafű. A fiatal vadhúsnak pár óra is elég a pácolásra, míg az öregebbnek napok is kellenek. A húst sütésig hűtőben tartjuk. Sütés előtt sózzuk. A lisztbe mártott szeleteket kevés felhevített olajban ízlésünk szerint sütjük. Mártása a narancsos áfonya. Vörösborban a nagyon vékony metéltre vágott narancshéjat megabáljuk. Ha kihűlt, az áttört áfonyalekvárhoz adjuk. Narancs szűrt levével tesszük pikáns ízűvé. Mandulafánk. A sós főtt burgonyát leszűrjük, és még melegen áttörjük. Ha lehűlt, hozzáadjuk a felvert tojást, a tejben felfuttatott élesztőt, a fűszereket és a lisztet. Egy formázható keménységű burgonyatésztát keverünk. Ha kell, némi lisztet tegyenek hozzá, de ügyeljenek arra, hogy a massza ne legyen kemény. Egy negyedóra pihentetés után olajba mártott evőkanállal fánkokat formázunk, szeletelt mandulában megforgatjuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Nagyon finom köret, amit önállóan is lehet fogyasztani. Kitűnő csemege, sőt változatossá tudjuk tenni, ha gyümölccsel, túróval, sonkakockával töltjük.