Túrós sütemények

Túrós piskótalepény recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

Tészta:
8 db tojás,
24 dkg liszt,
24 dkg cukor,
8 dkg vaj.

Töltelék:
35 dkg túró,
4 db tojás,
8 dkg vaj,
8 dkg mazsola,
5 dkg őrölt dió,
8 dkg cukor,
5 dkg porcukor.

A tojások fehérjét habbá verjük a kristálycukorral, hozzáadjuk a tojás-sárgákat, és lazán belekeverjük a lisztet. Vajazott palacsintasütőben, sütőben megsütjük. Még melegen megkenjük a diós túrókrémmel, és félbe hajtjuk. Porcukorral meghintjük, és megforrósított sütővillával rácsot égetünk a tetejére.

Somogyi túrós rétes recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

50 dkg túró,
2 csomag réteslap,
1 dl olaj,
10 dkg porcukor,
3 db tojás,
3 dkg búzadara,
8 dkg mazsola,
35 dkg burgonya,
12 dkg cukor,
1,5 dl tejföl.

A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk, és villával durvára összetörjük. A túrót szintén villával áttörjük, hozzáadjuk a burgonyát, a tojást, a tejfölt és az ízesítő anyagokat. A réteslapot megnedvesített konyharuhára terítjük, meghintjük, illetve megkenjük olajjal és elterítjük rajta a tölteléket, felcsavarjuk, sütőlemezre helyezzük, tetejét is lekenjük olajjal. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Túrós rétes recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

2 csomag réteslap,
50 dkg túró,
15 dkg porcukor,
3 db tojássárgája,
2 dl tejföl,
2 db zsemle,
4 dkg mazsola,
1 dkg vaníliás cukor,
1 dkg citromhéj,
10 dkg vaj.

A réteslapot kibontjuk, és megnedvesített konyharuhára tesszük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. A tölteléket a tészta egyik oldalán, hosszában elosztjuk, majd a konyharuha segítségével felhajtogatjuk a tésztát. Sütőlemezre tesszük, és olvasztott vajjal megkenjük. Közepes hőmérsékletű sütőben zsemleszínűre sütjük. Pihentetjük, majd rézsútosan felszeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Túrós burgonyametélt recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

1 kg burgonya,
25 dkg liszt,
3 db tojás,
35 dkg túró,
20 dkg porcukor,
1 dkg vaníliás cukor,
10 dkg zsír,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 dkg só.

A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk, és még forrón áttörjük. Gyúródeszkára tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és összegyúrjuk. Ujjnyi vastag hengerekre (nudli) formázzuk, majd forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Közben zsírban zsemlemorzsát pirítunk, abba forgatjuk a megfőtt, leszűrt burgonyametéltet. Tálaláskor rámorzsoljuk a túrót, és vaníliás porcukorral meghintjük.

Túrós vatruska (orosz) recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

8 db császárzsemle,
10 dkg sajt,
3 dl tej,
30 dkg túró,
5 dkg vaj,
5 dkg reszelt hagyma,
1 dkg só,
5 g őrölt bors,
egy csipet fűszerpaprika,
egy csipet köménymag (darálva).

A zsemlék belét kivájjuk, belsejébe tejet locsolunk, áztatjuk, majd a többi anyagot összekeverjük, és a zsemlékbe töltjük. Tűzálló tálba helyezzük, reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

Túróval töltött zsemle recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

4 db zsemle,
8 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
35 dkg túró,
8 dkg cukor,
5 dl tej,
1 dkg vaníliás cukor,
4 db tojássárgája.

A zsemléket félbevágjuk, belsejüket kivájjuk, hozzáadjuk a vajat, a cukor felét és összedolgozzuk, visszatöltjük a zsemlébe. Tűzálló tálba tesszük és tejből, a tojások sárgájából és a vaníliás cukorból készített keverékkel meglocsoljuk. Sütőben átmelegítve, porcukorral megszórva tálaljuk.

Diós-túrós sütemény recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

Tészta:
40 dkg túró,
40 dkg liszt,
40 dkg vaj,
2 db tojás,
8 dkg porcukor.

Töltelék:
40 dkg túró,
20 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
8 dkg mazsola,
15 dkg dió,
2 dkg vaníliás cukor.

A túrót a liszttel, vajjal, porcukorral és a tojással összegyúrjuk. Rövid pihentetés után vékonyra kinyújtjuk. Téglalap alakú darabokra vágjuk. Elkészítjük a túrótölteléket és megtöltjük a tésztákat, félbehajtjuk, mindegyik tetejére egy fél diót teszünk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Cukros túrós lepény recept

files/images/turo/turos_sutemenyek.jpg

Tészta:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
2 db tojássárga.

Töltelék:
40 dkg túró,
25 dkg porcukor,
15 dkg vaj,
2 dkg vaníliás cukor.

Linzertésztát készítünk, két apró cipóra osztjuk, kinyújtjuk, majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. A porcukrot fokozatosan adjuk a túrókrémhez. Végül a megsült és lehűtött linzerlapok közé töltjük a krémet. Hűtőben megdermesztjük, majd szeleteljük.