Túrós receptek

Túrós étvágyfalatok recept

files/images/turos/turos.jpg

8 db kifli,
40 dkg túró,
20 dkg vaj,
1 dkg só,
1 csomó metélőhagyma,
15 dkg sonka,
15 dkg téliszalámi,
15 dkg sajt,
1 csomó petrezselyemzöld,
1 db salátauborka.

A kifliket keresztben félcentis darabokra vágjuk. Az így nyert kis korongokra habzsák és csillagcső segítségével túrókrémet formázunk, amelyeket sonkával, téliszalámival és sajttal felváltva díszítünk. Díszítésként még petrezselyemzöldet, és szeletelt salátauborkát is használhatunk.

Fokhagymás sajt, túróból recept

files/images/turos/turos.jpg

20 dkg túró,
20 dkg krémtúró,
20 dkg vaj,
2 dkg só,
1 csomó metélőhagyma,
2 g durvára őrölt bors,
2 dkg fokhagyma.

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a bors kivételével a többi anyagot, és jól összedolgozzuk, hűtőben megdermesztjük. A már alakítható masszából kis golyókat formázunk, és a durvára őrölt borsban megforgatjuk. Egy-két napig érleljük hűtőben.

Fűszeres túrókrém recept

files/images/turos/turos.jpg

50 dkg túró,
15 dkg vaj,
1 dkg só,
5 g őrölt bors,
1 csomó metélőhagyma,
1 csomó petrezselyemzöld,
1 dkg kapribogyó,
5 g fűszerpaprika,
1 csipet chilipor.

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, majd a fűszereket és a finomra vágott fűszernövényeket is belekeverjük. Töltelékként, de önállóan pirítóssal is tálalhatjuk.

Szalonnás túrókrém recept

files/images/turos/turos.jpg

50 dkg túró,
25 dkg kolozsvári szalonna,
1 dkg só,
1 csomó metélőhagyma,
1 csomó retek,
1 fej fejes saláta.

A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és serpenyőben ropogósra sütjük, leszűrjük a zsírját, és mindkettőt lehűtjük. A szalonnapörcöt apróra vágjuk, és a fagyos zsírral együtt az áttört túróhoz keverjük a sóval és a finomra vágott metélőhagymával. Tálaláskor fejessaláta-levelekkel és díszített retekkel körítjük.

Szicíliai túrókrém recept

files/images/turos/turos.jpg

50 dkg túró,
20 dkg vaj,
1 üveg olívabogyó,
3 dkg fokhagyma,
1 dkg só.

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. Az olívabogyót (ha magos, kimagozzuk) apróra vágjuk, a fokhagymát finom reszelőn lereszeljük, és a krémhez keverjük. Önálló ételként zsemleszeletekkel tálaljuk.

Kapros túrós cukkinileves recept

files/images/turos/turos.jpg

4 db cukkíni,
10 dkg vaj,
12 dkg liszt,
10 dkg túró,
2 dl tejföl,
1 dkg só,
1 csomó kapor,
1 db tojás.

A cukkíniket megtisztítjuk, magházukat eltávolítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Kevés vajban lisztet pirítunk, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és felengedjük vízzel. A cukkínidarabokat beletesszük, áttört túróval és tejföllel sűrítjük. Amíg felforr, egy tojásból kevés liszttel galuskát készítünk és beleszaggatjuk a levesbe. A cukkínit sokáig nem szabad főzni, mert könnyen szétfő.

Csirkepüréleves túrógombóccal recept

files/images/turos/turos.jpg

Leves:
1 db csirke,
8 dkg liszt,
5 dkg hagyma,
5 g egész bors,
10 dkg vaj,
30 dkg vegyes zöldség,
1 dkg só.

Gombóc:
25 dkg túró,
1 db tojás,
5 dkg búzadara,
5 dkg vaj.

A csirkét megtisztítjuk, és vízben feltesszük főzni, bezöldségeljük, fűszerezzük, mintha húslevest készítenénk. A megfőtt csirkét kivesszük a levesből, a levest leszűrjük. A csirkét kicsontozzuk, és a lével együtt turmixgépben pürésítjük. Világos vajas rántást készítünk, a csirkelével felengedjük, és kiforraljuk, ha szükséges, utánízesítjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a darát, a vajat és a tojást, jól eldolgozzuk, pihentetjük, és tálalás előtt apró gombócokat formálva a levesbe főzzük.