Szilvás joghurttorta recept

Szilvás joghurttorta recept

Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:
20 dkg liszt,
1 tojássárgája,
6 dkg porcukor,
12 dkg vaj vagy margarin,
a forma kikenéséhez margarin,
a szóráshoz liszt,
a “vaksütéshez” szárazbab

A töltelékhez:
1 kg szilva,
1 l joghurt,
4 dl tejszín,
15 dkg cukor,
18 lap zselatin,
1 citrom leve és reszelt héja,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 zacskó vaníliás cukor,
a szóráshoz kristálycukor és őrölt fahéj.

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a zsiradékkal, a porcukorral és a tojássárgájával. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, és lefedve, 30 percre a hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk. Belefektetjük egy kivajazott, liszttel behintett, 26 cm átmérőjű tortaformába. A tészta szélét kb. 3 cm magasan a peremhez nyomkodjuk. A leeső tésztaszélekből leveleket szúrunk ki. A tészta alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírral befedjük, és meglökjük a szárazbabbal. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig sütjük. A leveleket ugyanazon a hőmérsékleten kb. 8 percig sütjük. A sütőpapírt és a babot eltávolítjuk, a tésztát kihűtjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot összekeverjük a citrom levével és héjával, a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. A ki nyomkodott zselatint feloldjuk, és a krémbe keverjük. Dermedésig hideg helyre állítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a joghurtba keverjük a szilva 3/4-ével együtt. A tortalap köré karimát pattintunk, a tésztát megtöltjük a joghurtkrémmel. Rászórjuk a félretett szilvacikkeket, kissé belenyomkodjuk. Fogyasztásig hűvös helyre tesszük. Durva szemű kristálycukorral és fahéjjal megszórjuk. A tésztalevelekkel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. l 1/2 óra

vissza a főoldalra