Szedertorta körtével recept

Szedertorta körtével recept

Hozzávalók:
4 tojás,
3 evőkanál méz,
17,5 dkg teljes őrlésű liszt,
1/2 teáskanál sütőpor,
egy csipet só,
1,2 kg körte,
1/4 l fehérbor,
6 evőkanál citromlé,
1 rúd vanília,
5 dkg cukor,
15 dkg szederdzsem,
8 evőkanál körtepárlat,
6 zselatinlap,
1/2 l habtejszín,
3 dkg mandula vékony lapokra vágva,
13 db mélyhűtött szeder.

Elkészítés:

A tojássárgáját a mézzel és négy evőkanál, forró vízzel elkeverjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük. Egy kis sóval mindkét masszát belekeverjük a keményre vert tojáshabba, és egy 24 cm átmérőjű tortaformában megsütjük. A meghámozott körtét szeletekre vágjuk, a borba belekeverjük a citromlevet, a vaníliát és a cukrot, s ebben adagonként 5 percig pároljuk, majd a főzőlében lehűtjük. A tortalapot két részre vágjuk, négy evőkanál körtepárlatból és nyolc evőkanál főzőléből készült keverékkel meglocsoljuk. az egyik lapot a dzsemmel bekenjük, és körteszeleteket teszünk rá. 48 szeletet félreteszünk, a maradékból pürét készítünk. a zselatint feloldjuk. A pürét belekeverjük, majd hozzátesszük a négy evőkanál párlatot, két evőkanál citromot, majd ha kihűlt, a keményre vert tejszín 2/3 részét. A tortát ezzel a krémmel megtöltjük. A maradékot körteszeletekkel, tejszínhabbal, szederszemekkel, és pirított mandulával díszítjük.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk