Káposztatorta recept

Káposztatorta recept

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt,
10 dkg vaj,
1 tojás,
1 tojásfehérje,
1 evőkanál víz,
só.

A töltelékhez:
2 kisebb fej káposzta,
2 fej hagyma,
5 dkg szalonna,
20 dkg főtt sonka,
15 dkg reszelt sajt,
1 pohár (2 dl) tejföl,
2 tojás,
1 tojássárgája,
só, bors, szerecsendió.

Elkészítés:

A tésztához az átszitált lisztet keverjük el a vajjal, a tojással, a tojásfehérjével, a vízzel és a sóval. Jó alaposan gyúrjuk ki. Pihentessük hideg helyen egy óra hosszáig. A káposztát vágjuk fel 2 cm-es darabokra. A hagymát is aprítsuk fel. A szalonnát csíkozzuk fel, és süssük ki serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk együtt 2 percig, majd adjuk hozzá a káposztát is, és pirítsuk további 8 percig. A végén fűszerezzük sóval, ízlés szerint csomborral (borsfű). A tejfölt keverjük simára a tojással, a tojássárgájával és a fűszerekkel. A sonkát vágjuk csíkokra. A tésztát nyújtsuk ki kb. 26 cm-es kerek lappá, és béleljünk ki vele egy tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. A tésztán terítsük el a párolt zöldséget, öntsük rá a tojásos tejfölt, a tetejét szórjuk meg a sonkával és a reszelt sajttal. A tortát tegyük előmelegített sütőbe (180 °C vagy gázsütő 2-es fokozat), és süssük egyenletes melegben kb. 50 percig. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk