Barackos morzsolt torta recept

Recept elkészítése:

 Barackos morzsolt torta recept

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1/8 liter langyos tej,
3 dkg olvasztott vaj,
3 dkg cukor,
1 tojás,
1/4 kávéskanál só.
A borításhoz:
sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg),
60 dkg túró,
3 tojás,
15 dkg cukor,
1 egész citrom reszelt héja,
4 evőkanál étkezési keményítő.
A morzsalékhoz:
17,5 dkg liszt,
10 dkg olvasztott vaj,
10 dkg cukor,
1/2 kk fahéj,
porcukor a torta beszórásához.

Elkészítés:

      A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és az elmorzsolt élesztőt ebben oldjuk fel a langyos tejjel. Ezt az alaptésztát liszttel beszórjuk és letakarva kb. 15 percig kelesztjük.
Az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral, a tojással és a sóval. Ha a tészta felszínén repedések mutatkoznak, hozzáadjuk a fenti keveréket és az egészet sima, nem túl kemény tésztává verjük fel, amíg hólyagokat nem vet és el nem válik a tál szélétől. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen újabb 15-20 percig kelesztjük, amíg nagyjából a kétszeresére nem duzzad.
      A sárgabarackot jól lecsöpögtetjük. Kikenjük a pite tortaformát, és kibéleljük a tésztával, amelyből peremet is formálunk.
A túrót elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az étkezési keményítővel, majd a masszát a tortaalapra símítjuk. A félbevágott barackokat üreges részükkel lefelé kirakjuk a túrótöltelékre.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
      A morzsalékhoz a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a folyékony vajat, a cukrot, a fahéjat és kézzel vagy villával elmorzsoljuk az anyagot (a morzsatészta sokkal könnyebben morzsolható, ha előtte 30 percre hűtőszekrénybe tesszük). A morzsalékot a barackra szórjuk, és a tésztát további 10-15 percig kelesztjük.
A középső sínen sütjük 30-40 percig. Ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.

Elkészítés ideje: 2,5 óra

Receptek kategória: