Almatorta

Almatorta
Hozzávalók:

A piskótához:
17,5 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg finomliszt,
1 kk. sütőpor,
9 dkg kristálycukor,
1/2 kk só.

A töltelékhez:
3-4 db alma.

Kellék:
kb. 24 cm átmérőjű tortaforma.

Elkészítés:

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, félbevágjuk és kicsumázzuk, majd vékony cikkekre vagy szeletekre vágjuk. A vajat vagy margarint megolvasztjuk. A lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. A folyékony zsiradékot a lisztes keverékre öntjük, és tésztává összedolgozzuk. A tésztát kanállal úgy nyomkodjuk a tortaformába, hogy pereme is legyen, de a formát nem kell előtte kivajazni. Az almaszeleteket körkörösen a tészta tetejére rakjuk A tortát a sütőbe tolva 20-25 percig sütjük. Kb. 6-8 szelet készül belőle. Elkészítési idő: 40 perc Sütés: 20-25 perc Ideális kísérő: A tortához zamatos öntetet készíthetünk: 2 dl tejszínhez 1 ek. mézet keverünk, és 1/2-l kk. őrölt gyömbérrel ízesítjük. Adhatunk hozzá 1-2 ek összevagdalt, friss citromfüvet is. Tálalás előtt kb. 30 percig a hűtőszekrényben állni hagyjuk.

The Mountain - 3D pólók