A zöldségek előkészítése

A zöldségek előkészítése

Az alábbiakban a nálunk kapható legegyszerűbb zöldségek előkészítését mutatom be. Ma már minden anyag minden évszakban frissen beszerezhető, de ne tessék elfelejteni: egy-egy zöldségféle mindig a szezonjában a legfinomabb. Az otthoni munkát - főleg, ha gyorsan akarunk valamit az asztalra tenni - nagyban elősegítik a konzervek és a mirelit készítmények, de minden a frissen beszerzett anyagból a legfinomabb.

Gyökerek és gumók

• sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller gumó, paszternák, burgonya

A válogatás után vékonyan meghámozzuk, megmossuk és az étel jellegének megfelelően kockára, karikára vagy hasábra vágva, hideg vízben tartjuk felhasználásig (ellenkező esetben a zöldség megbarnul).

Káposztafélék

• kelkáposzta, vöröskáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó, kínai kel, brokkoli

Külső leveleinek eltávolítása után a káposztaféléket félbeszeljük, torzsáját kivágjuk és az ételnek megfelelően kockára, metéltre vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Hideg vízben megmossuk, lecsepegtetjük.

Levélzöldségek

• sóska, spenót, mángold

A levelek szárait eltávolítjuk, hideg vízben többször megmossuk, felhasználásig félretesszük.

Salátafélék

• fejes saláta, endívia, jégsaláta, tépősaláta, radicsó stb.

A zöldségeket egészben, hideg vízben többször átmossuk, majd leveleikre bontjuk (érdemes levelenként is átöblíteni egyszer, mert a torzsáknál nagyon megáll a homok).

Gombafélék

A kalapot és a szárrészt külön választjuk. A szár alsó részéről, ami a talajjal érintkezett, ceruza hegyezéshez hasonlóan ”kihegyezzük ” a földes részt eltávolítjuk, a kalapjáról a felső réteget lehúzzuk. Szűrőbe téve folyóvíz alatt alaposan megmossuk. A gombát vízbe ne áztassuk, mert ” megszívja ” magát. Mosás után az étel jellegének megfelelően daraboljuk.

Szárazöldségek

• spárga (csirág), rebarbara

Éles késsel vagy zöldségtisztító késsel mindkét növény szárrészét vékonyan meghámozzuk. Hideg vízben megmossuk és felhasználásig félretesszük.

Tökfélék

• uborka, tök, padlizsán, patisszon (csillagtök)

Ezeket a zöldségféléket egészben megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, daraboljuk vagy éppen legyaluljuk.

Szárazfőzeléknek valók

• bab, lencse, sárgaborsó

A szemeket válogassuk át, majd mosás után hideg vízben áztassuk legalább 5-6 órán át.

Zöldbab

Két végét tompa késsel vágjuk le, majd a végeket megfogva húzzuk le az esetleg rajta levő ”szálkáját”, azaz a szálas részeit. Mosás után daraboljuk, ha szükséges.

Zöldborsó

Az egyik - hegyesebb - végét összenyomjuk, a héját szétpattintva kibontjuk a szemeket, vigyázva, hogy a hibás szemeket kiválogassuk. Szűrőben, hideg vízzel jól megmossuk, felhasználásig félretesszük.

The Mountain - 3D pólók