Minden, amit a grillezésről tudni illik!

Minden, amit a grillezésről tudni illik!

A húsok fűszerezése, pácolása

   A húsok fűszerezéséhez kiváló grillfűszerek kaphatóak, például a Knorr Delikát Grill és Szárnyas fűszerkeverékek. Ha pedig nincs időnk hosszú órákon át tartó pácolásra, használjuk a Knorr Delikát Mexikói, Olasz vagy Fokhagymás Villámpácokat, melyekkel 30 perc alatt csodás, ízletes sültek készíthetőek!A marhahúst kell a leghosszabb ideig pácolni, a bélszínt és a hátszínt legalább 48 óráig kell a pácban tartani. A hátszínt ki lehet kicsit veregetni, de a bélszínt soha ne klopfoljuk, mert szétzúzzuk a rostokat. A szakácsiskolában is úgy tanítják: bélszín soha ne lásson potyolót.
   A marhahúst a következőképpen pácoljuk: sózzuk, borsozzuk, bekenjük Globus mustárral, majd annyi olajba tesszük, amennyi éppen ellepi, lefedjük fóliával és két napra hűtőbe tesszük. Sütés előtt meglocsolhatjuk Worchester-szósszal.A sertéshús páca hasonló a marhahúséhoz, itt azonban a fokhagyma nem maradhat ki. A sertéshúst legalább egy éjszakára hagyjuk állni a pácban.A szárnyas húsok fűszerezéséhez használjunk szárnyas fűszerkeveréket, olajba téve, fólia alatt egy éjszakára hagyjuk hűtőben. A halak ízesítéséhez is kapható már fűszerkeverék, de - főleg a tengeri halaknál – ne felejtsük el a halhúst jól becsöpögtetni citrommal. A halat fűszerezés után elég 1-2 óráig a hűtőben hagyni.

A zöldség fűszerezése

   Számtalan módon fűszerezhetjük a zöldségeket, Rézmann séf úr azonban a következő fűszereket javasolja: oregáno, bazsalikom, kakukkfű. A zöldségekre nagyon kevés sót tegyünk, mert a sótól levet eresztenek, s elvesztik frissességüket, zamatukat. Zöldségeinket elég a sütés előtt másfél órával fűszerezni.

Az ideális faszén

   Mindig parázson grillezzünk! Ha húsokról egy pici olaj vagy zsír a parázsra csöppen, é s láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, amíg a láng elalszik. Ugyanis a lángon nem sül, hanem ég a hús. Így nem a kívánt piros színt érjük el, hanem fekete lesz a húsunk.

Köretek

   A grillhúsok első számú köretei a grillezett zöldségek, de ha ez valakinek nem elég, akkor próbálja ki a fóliázott burgonyát. Ez úgy készül, hogy a megpucolt krumplit alufóliába csomagoljuk, így tesszük fel a grillrácsra sülni. Mikor megsült, levesszük a rácsról, kibontjuk, a közepén megtörjük, és sajttal, szalonnával, tejföllel ízesítjük. Érdemes kipróbálni a ”medvetalp” elnevezésű finomságot is. A héjában hagyott krumplit félbevágjuk, a rácson megsütjük, és csak fogyasztás előtt húzzuk le a héját. Kiválóan illenek a grill-lakomákhoz a Globus dresszingjei, húsok mellé kínáljunk ketchupot, mustárt vagy majonézt. Ezek a termékek ínyenceknek most már ízesített változatban is megvásárolhatóak! A húsételek mellé kínált primőr zöldségekből készült salátákhoz kínáljuk a Globus salátaönteteket! Evés után a fűszeres falatokra bizony jól csúszik az itóka is, de ezt már mindenkinek saját ízlésére bízzuk.

Trükkök, tanácsok

   A húsokat soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük a húslé, s vesztenek ízükből. Használjunk hússütő csipeszt, és azzal forgassuk a húsokat. A csipesz alkalmasabb a lapátnál, utóbbi ugyanis beleakadhat a rácsba. A grillezett húsokat gyakran forgassuk a rácson. A halak sütéséhez használjunk halsütő rácsot, így megakadályozhatjuk, hogy a hal ráragadjon a rácsra vagy hogy szétessen.

The Mountain - 3D pólók