Szilveszteri sajttorta recept

Szilveszteri sajttorta recept

Hozzávalók:
1 egész kerek trappista sajt,
5 dkg darált dió,
3 evőkanál kimagozott rumos meggy (vagy meggybefőtt),
10 dkg reszelt rokfort (márványsajt),
10 dkg tehéntúró,
10 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús),
15 dkg vaj,
1 teáskanál frissen reszelt torma,
2 nagy csokor snidling,
1 dl tejföl,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál sör,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
mokkáskanálnyi törött feketebors,
1-1 késhegynyi törött fehér bors és köménymag,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

      A kerek sajt héját lehámozom. Lapjában 6 fél centi vastag szeletet vágok belőle (a többit folpack fóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben tárolom tovább). A reszelt rokfortot habosra keverem a vaj felével, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a sóval és a fehér borssal. A főtt füstölthúst nagyon apróra vágom, vagy aprítógépben pépesítem, és 3 dkg vajjal, 1 evőkanál tejföllel valamint a reszelt tormával jól összekeverem. A tehéntúrót áttöröm és összedolgozom a megmaradt tejföllel, a sörrel és a sóval, borssal, pirospaprikával. (Aki szereti a csípős ízeket, tegyen bele kevés csípőspaprika-krémet is.) Végül a megmaradt vajat habosra keverem a nagyon finomra metélt snidlinggel, sóval, borssal. (Összesen tehát négyféle krémet készítek.) Egy sajtlapot megkenek a rokfortos krém felével, és meggyszemeket nyomkodok bele. Erre ráteszek egy másik sajtlapot, ezt pedig a snidlinges vajjal kenem meg. Újabb sajtlapot terítek rá, amit vastagon bekenek a paprikás túrókrémmel, majd a negyedik sajtréteget is rányomkodom. Erre rákenem a megmaradt rokfortos krémet, amit darált dióval hintek meg. Ezután beborítom az ötödik sajtlappal, amire a sonkás krém kerül, végül pedig betakarom a hatodik sajtréteggel. Kicsit összenyomkodom, hogy a levegő kiszoruljon belőle, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva legalább 1 napig dermesztem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt a maradék sajtból két-három evőkanálnyit ráreszelek a sajttorta tetejére, és cikkekre vágom. Jégbe hűtött tartármártást kínálok hozzá. Száraz fehér bor illik mellé, de pezsgővel is nagyon finom!

vissza a főoldalra