Ünnepi gombás csirke recept

Recept elkészítése:

Ünnepi gombás csirke recept

Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke,
40 dkg nagy gombafej,
4 kemény paradicsom,
1/2 dl konyak,
1 1/2 dl száraz fehérbor,
20 dkg cérnametélt,
2 dl tejföl,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
3 gerezd fokhagyma,
7 dkg vaj,
1-1 mokkáskanál törött fekete bors,
bazsalikom és rozmaring,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

      A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A vajon erős lángon lepirítom, majd a serpenyőből kiveszem és félréteszem. A serpenyőbe dobom a megtisztított és nagy szeletekre vágott gombát, a finomra metélt vöröshagymát. Megsózom és fedő alatt pár percig saját levében párolom, majd zsírjára sütöm. Felöntöm a borral és a konyakkal, belekeverem a szétzúzott fokhagymát, megszórom bőven borssal és a többi fűszerrel, majd összeforralom. Tűzálló tálba teszem az elősütött csirkedarabokat, ráöntöm a gombás levet és rákarikázom a paradicsomot. Megsózom, rálocsolom a tejfölt, majd a tálat lefedem és előmelegített, forró sütőbe tolom. 40 percig párolom. Közben a cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzöm és meleg vízzel leöblítem. Tálaláskor meleg tál közepére halmozom, ráöntöm a paradicsomos-gombás ragut, a csirkesültet pedig körérakom.

Elkészítés ideje: 75perc

Receptek kategória: