Sóban sült jérce recept

Sóban sült jérce recept

Hozzávalók:
1 db jérce
2 kg só
100 g liszt
50 g alma
½ csomag petrezselyemzöld
kakukkfű, fokhagyma.

Sült hagymához:
200 g vöröshagyma
50 g bacon szalonna
200 g kovászos uborka
½ csomag kapor.

Elkészítés:

      A fiatal, jól megtisztított jércét befűszerezzük. A hasüregébe cikk almát, szálas petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, fokhagymagerezdeket teszünk. A szárnyak végeit aláhajtjuk, a combokat vékony cukorspárgával összekötjük, így készítjük elő a jércét. Ha a hasüregbe néhány csirkemájat csempészünk, igazi meglepetés lesz tálaláskor. Ezután a lisztet és a sót szárazon összekeverjük egy tálba. Kevés vízzel pépszerű, formázható sótésztát keverünk. Kétrétegű alumínium fóliát teszünk a só massza alá, majd erre helyezzük a csirkét, amit egyenletesen beburkolunk a péppel. Alumínium fóliával becsomagolva kerül a hamvadó parázsba. Fólia nélkül is készíthető, de úgy nagyobb odafigyelést igényel ez a látványos, érdekes, nem mindennapi sütési forma. Igen fontos, hogy jó parazsunk legyen, ami már kezd hamvadni. A parázzsal borítsuk be a burkolt csirkét. Körülbelül egy óra alatt átsül. Addig a köret is elkészül. Parázsban sült hagyma: A megtisztított, közepes nagyságú vöröshagymát szeletelt bacon szalonnába burkoljuk. Kakukkfűvel, borsikával ízlése szerint megszórjuk, majd fóliába göngyöljük, és a parázs szélére téve, néhányszor megforgatva sütjük. Kitűnő csemege. Ugyanígy készítjük burgonyából, tökből, padlizsánból, patisszonból, zöldpaprikából is. Hámozott, tört szájjégen tálalt, üde, friss, vágott kaporral megszórt kovászos uborkát kínálunk mellé. Ha a parázsban a só kerámiává szilárdult, kivesszük a remekművet. Egy erőteljes ütéssel feltörjük, és kívánság szerint daraboljuk a jércét. Kedves háziasszony, a ropogós kenyér serclit Ön kínálja, míg vendéget fogadó „gazdám" a pincehideg gyöngyöző borról, vagy a habos sörről Ön gondoskodjon. Mit is mondhatnék még? Jó étvágyat kívánok!

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk