Almás töltött csirke recept

 Almás töltött csirke recept

Hozzávalók:
1 nagy csirke,
1 kg savanykás alma,
5 dkg vaj,
3 szem összetört szegfűszeg,
késhegynyi őrölt fahéj,
csipet borsmenta,
kevés kristálycukor,
1 evőkanál citromlé,
ízlés szerint só és őrölt fehér bors.

Elkészítés:

      Az almát megmosom, meghámozom, kicsumázom és gerezdekre vágom. A kívül-belül megtisztított csirke hasát sóval jól bedörzsölöm, és annyi almagerezdet teszek bele, amennyi belefér. A nyílást összetűzöm, majd a csirkét nagy tűzálló tálba teszem. Köré rakom a maradék almát, rászórom a fűszereket, rácsöpögtetem a citromlevet, és a vajat borsónyi darabkákban a csirke tetejére tördelem. Előmelegített, forró sütőben, gyakori locsolgatás mellett puhára sütöm. Amikor a hús megpuhult, az almát kevés kristálycukorral megszórom, a csirkére rákenek a tál alján összegyűlt almás pecsenyeléből, majd mindkét felét pirosra pirítom. A sütőből kivéve 10 percet pihentetem a szárnyast, ezután felszeletelem. Körete a sült alma és kis gombócokra formázott párolt rizs. Más gyümölccsel is készíthető, pl. sárga- vagy őszibarackkal, esetleg meggyel.

Elkészítés ideje: 70perc