Zserbó (Gerbeaud) szelet Éva módra recept

Recept elkészítése:

Zserbó (Gerbeaud) szelet Éva módra recept

Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg simaliszt,
35 dkg margarin,
3 dkg cukor,
késhegynyi só,
1 tojás,
3 tojássárgája,
1 dkg élesztő,
3 evőkanál tejföl,
1/2 citrom reszelt héja.

A kenéshez:
30 dkg meggy- ribizli- vagy sárgabaracklekvár.

A töltéshez:
25 dkg dió,
20 dkg cukor.

Bevonáshoz: étcsoki.

Elkészítés:

Az élesztőt a meglangyosított tejfölben feloldjuk, hozzáadjuk a tojást és a tojások sárgáját, simára keverjük.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, összekeverjük a cukorral, egy kis sóval, és az élesztős, tojásos tejfölt a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, összedolgozzuk könnyedén. A tésztát legalább 3 órán keresztül hideg helyen pihentetjük (én előző nap este szoktam elkészíteni).
A tésztából 3 egyenlő cipót készítünk.
A diót megdaráljuk, összekeverjük a cukorral.
A cipókat a sütőlap nagyságának és alakjának megfelelően egyenletesen kinyújtjuk.
Az első lapot nyújtófára felcsavarva a tepsibe helyezzük, vékonyan átkenjük lekvárral, és rászórjuk a cukros dió felét.
Ráteszzük a második lapot, megkenjük a lekvárral vékonyan, majd a maradék cukros diót rászórjuk, és végül ráborítjuk a harmadik lapot is.
Letakarva 30-40 percig pihentetjük.
Tojásfehérjével átkenjük, a tésztát villával megszurkáljuk, középforró sütőben 40-50 percig sütjük.
A megsült tésztát kihűlés után leheletszerűen áthúzzuk lekvárral, és kakaó-fondanttal leöntjük.
Nekem ez a kedvenc sütim, csak kicsit macerás, de nagyon finom.
Úgy is szoktam csinálni, hogy az egyik réteget sárgabarack-, a másik réteget, pedig ribizlilekvárral kenem meg.
A tortabevonóhoz margarin helyett olajat használok, így szeletelésnél nem törik meg a teteje, és természetesen, teszek bele- a gyerekekre és az autósokra való tekintett- rumaromát.

Elkészítés ideje: 75perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: