Kött béles recept

Recept elkészítése:

Kött béles recept

Hozzávalók:
500 g liszt
1 db tojás
25 g porcukor
20 g élesztő
2 dl tej
20 g vaj.

Töltelék:
2 dl tejföl
1 db tojás
50 g vaníliás cukor
150 g búzadara
50 g mazsola
50 g dió.

Elkészítés:

      Cukros, langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztből fészket készítünk. Beleöntjük az élesztőt, a felütött tojást, és az olvasztott vajat, majd egy nem túl kemény tésztát dagasztunk. Nagyon jól ki kell dolgozni. A tészta felülete hólyagos, sima, fényes legyen. Ez bizony 15-20 perc aktív munkát is igényelhet. Cipóra formázzuk, és lisztezett deszkán leolajozva félórát pihentetjük. Nyújtófával ovális formára, és akkorára nyújtjuk, hogy még a két kézfejünkön át tudjuk tenni a lisztezett abroszra. Itt amennyire tudjuk, sodrófával megnyújtjuk. Ismét pihentetjük 5-10 percig, majd amilyen vékonyra csak tudjuk, kihúzzuk. A tészta szélét megfogjuk, felemeljük – így levegő jut a tészta s az abrosz közé -, ezáltal pedig nyúlik, vékonyodik a tészta. Ha óvatosak és ügyesek voltunk, 2-3 mm vékonyra is kihúzhatjuk. Így hagyjuk száradni, szikkadni. A tészta megtapintásával érezhetjük, hogy annak felülete már nem „ragad". Ekkor leszedjük a tészta vastag szélét. Felvert egész tojást, tejfellel, vaníliás porcukorral elkeverünk, és a kapott krémet ecset segítségével a tésztára kenjük. Grízzel, áztatott mazsolával és durvára vágott dióval meghintjük. Ugye milyen egyszerű? Ezután felsodorjuk tekercsnek. Vékonyan kiolajozott sütőlemezre tesszük. Felületét tejfeles tojáskrémmel megkenjük. Tíz perc, pihentetés után 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Sütőből kivéve hűtjük, és a béles rézsútos szeletelése után felvágva tálaljuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: