Gyümölcsös rizsfelfújt recept

Gyümölcsös rizsfelfújt recept

Hozzávalók:
3 dl tej
200 g rizs
150 g cukor
3 db tojás
100 g vaj
50 g mazsola
200 g alma
50 g dió
őrölt fahéj
100 g barack íz
4 db tojásfehérje
150 g cukor
50 g morzsa.

Elkészítés:

      Tejberizst kell főzni, persze egy kis furfangossággal.
Tegyük a rizst sütőbe, és melegítsük fel. De ne pirítsuk! A tejet 2 dl vízzel csipet sóval tegyük fel forrni, ha forr, tegyük hozzá a felhevített rizst, de óvatosan! Fedjük le, zárjuk el a tüzet és a rizs magától felpuhul. Így biztos, hogy nem ég le, és nem lesz máskor, ragacsos.
Hagyjuk kihűlni. Közben a vajat a cukor 1/3-val habosra keverjük hozzáadjuk a hideg tejberizst, áztatott mazsolát és a három tojás kemény habját. Lágy, szaftos masszát kell kapnunk.
Ha sűrűnek, száraznak találnánk, egy kis hideg tejjel alakíthatunk az állományán. A massza felét kivajazott, morzsázott tepsibe terítjük, majd hámozott vékonyra szeletelt fahéjas cukros almaréteget teszünk rá! Durvára vágott dióval megszórjuk. Befedjük a rizses massza többi részével, szépen elsimítjuk, és barack ízzel vékonyan lekenjük.
Így kerül egy 180 °C-os sütőbe 30-35 percre. Ha szép pirosra sült, a tojásfehérje kemény habjával, - amit a négy fehérjéből 150 g kristálycukorból készítettünk - betakarjuk, és kanállal vagy habkártyával megmintázzuk.
Gyengén porcukorral megszórjuk, és 70-80 °C-os, kitámasztott sütőajtó mellett a habot megszárítjuk úgy, hogy ne színeződjön el.
Majd hűtjük, pihentetjük a rizsfelfújtat. Vízbe mártott késsel vágjuk fel ügyelve, hogy a hab össze ne törjön.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk