Egyszerű meggyes pite recept

Recept elkészítése:

Egyszerű meggyes pite recept

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg porcukor,
2 dl tejföl,
1 egész tojás + 1 tojássárga,
csipetnyi só,
1 teáskanál sütőpor;
A töltelékhez:
1 kg meggy,
5 dkg darált dió,
15 dkg kristálycukor,
2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítés:

      A lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.) A nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a kimagozott meggyel. A meggyet megszórom a cukorral, és a kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét. Villával megszurkálom és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelve tűpróbáig sütöm. Szép világosbarnának kell lennie. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra. A tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált dióval is meghintheti.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: