Diós kürtőskalács recept

Diós kürtőskalács recept

Hozzávalók:
600 g liszt
3 dl tej
50 g vaj
1 db tojás
20 g élesztő

100 g cukor
100 g dió
őrölt fahéj.

Elkészítés:

      Kevés langyos, cukros tejben az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet sóval elkeverjük, fészket készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, cukros tejet, tojást, olvasztott vajat, és ebből félkemény kelt tésztát dagasztunk. Hólyagos, sima felületűnek kell lennie. A jól kidolgozott tészta elválik a kéztől, és az edénytől. Konyharuhával letakarva kelesztjük. Ha dupla térfogatúra kelt, lisztezett deszkára tesszük, sodrófával 1 cm vastagra nyújtjuk, és lehetőleg hosszirányban 3 cm széles csíkokra vágjuk. A sütődurungot, sütőfát leolajozzuk, a tésztacsíkot rásodorjuk úgy, hogy 1/3 részben fedjék egymást. (Ha oly szegény volt az ember, hogy nem volt durungja, akkor szár ízékre tekerték fel a tésztát, hisz az is kissé kúpos.) Olvasztott vajjal lekenjük, durvára vágott dióban meghempergetjük, cukorba forgatjuk, és hamvadó faszénparázs felett, állandó forgatás és vajjal locsolgatás mellett szép pirosra sütjük. Mivel a sütőfa enyhén kúpos, könnyedén le tudjuk venni a kürtős kalácsot. Fahéjas cukorral megszórva forrón tálaljuk. A legegyszerűbb formája a kalácsnak, ha csak cukorba van forgatva. Lehet azonban kókuszba, mogyoróba, dióba, szezámba, hántolt napraforgómagba forgatni, és mézzel meglocsolni. Jó kis családi játék, ha több sütőfa van, és a tüzet körbeülve ki-ki süti a maga kalácsát.

vissza a főoldalra