Csokoládé - házilag 1. recept

Recept elkészítése:

Csokoládé - házilag 1. recept

Hozzávalók:
10 dkg kakaó,
16 dkg porcukor,
16 dkg vaj (nem margarin),
10 dkg zsíros tejpor,
1 dl víz,
0,5 -1 dl tejszín.

Elkészítés:

      A tejport a tejszínnel összekeverjük. A kakaót a cukorral, vízzel összekeverjük, és sűrű sziruppá főzzük. Levesszük a tűzről, simára keverjük benne a vajat, majd a tejszínes tejport. Állandó keverés mellett felmelegítjük. Gyengén vajazott, vagy vízzel kiöblített lapos formába öntjük. Ha kezd megszilárdulni, késsel bejelöljük, ahol majd törni akarjuk.

Tippek:
- Vízfürdőn érdemes főzni, melegíteni, különben leég. Készíthető mikróban is, de alacsony fokozaton. Ekkor azonban a tejszínes tejport fel kell melegíteni, különben eltörhet a csokis jénai.
- A tejportól világosabb lesz.
- Tejpor és tejszín nélkül is működik.
- Lehet bele kókuszt, dió-, mandula-, mogyoró darabokat, mazsolát, tört kekszet keverni. Ebben az esetben több víz kell az alaphoz.
- Rum, likőr, vagy aromák, citromhéj, narancshéj.
- Ha vastagra öntjük, és már bírja a meleget a kezünk, kis gömbökké formázhatjuk, közepébe, pl. rumos meggyet tehetünk. Ekkor viszont arra ügyeljünk, hogy a massza lágyabb legyen, különben kőkemény lesz.
Tejszínnel utólag is lágyíthatjuk a masszát. A gömbökbe szúrjunk fogvájót, és ezt szúrjuk bele almába (utána megehetjük), jól megmosott krumpliba, ..., hogy megszilárduljon. Ha érdekesebb formát szeretnénk, a megszáradt gömböket megmárthatjuk olvadékban, vagy olvasztott, pl. fehér csokiban, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen a bevonat egyenletes.
Természetesen újra szárítani kell.
- Ha kipróbálod, javaslom, hogy kis adaggal kezdjed.
A fent leírt mennyiségek változtatása változtatja az állagot.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: