Aranygaluska borhabbal recept

Recept elkészítése:

Aranygaluska borhabbal recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 dl méz,
2 db tojássárgája,
10 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dl tej,
5 dkg darált dió,
3 dkg mazsola,
1 csipetnyi só.

A borhabhoz:
3 dl bor,
1,5 dl méz,
1 db tojássárgája,
3 db tojásfehérje,
3 dkg liszt,
citromhéj,
ízlés szerint.

Elkészítés:

      Az élesztőből 5 dkg liszttel, 1 dl langyos tejjel, kevés mézzel kovászt készítünk. Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a liszttel, a mézzel, a sóval, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, 5 dkg olvasztott vajjal és a langyos tejjel összekeverve addig dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik. Ezután langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat szaggatunk a tésztából. Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártjuk, és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe, vagy lábosba. Amikor egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi galuskákkal beborítjuk. Most megint kelni hagyjuk 40 percig, majd középmeleg sütőben megsütjük.
Borhab:
A tojássárgáját összekeverjük a liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort fél deci mézzel és a citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez. Forrásig hevítjük, felforrnia azonban nem szabad! Ezután a tojások fehérjéből 1 dl mézzel keményre felvert habhoz keverjük.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: