Aranygaluska 1. recept

Recept elkészítése:

Aranygaluska 1. recept

Hozzávalók:
a tésztához 30 dkg liszt,
2,5 -3 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 tojássárga,
5 dkg margarin,
csipetnyi só; a tetejére 10 dkg darált dió,
15 dkg margarin,
10 dkg cukor.

Elkészítés:

      1 dl langyos tejben feloldom az élesztőt és felfuttatom. Ezután összedolgozom a liszttel, a tojássárgájával, a sóval, és annyi langyos tejjel, hogy lágy (de ne híg) tésztát kapjak. Ezután beledagasztom a margarint, és jól belisztezett tálba teszem a cipóvá formált tésztát. Tetejét is meghintem kevés liszttel, majd tiszta ruhával letakarva, duplájára kelesztem. Közben a darált diót összekeverem a porcukorral, és a felolvasztott margarinnal kikenek egy tepsit. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat egymás mellé rakom a tepsiben, majd ha megtelt az edény, diós cukrot szórok rá és meglocsolom olvasztott margarinnal. Ezután ráteszem a következő réteg kiszaggatott tésztát az első sor tetejére, újra rászórok a diós cukorból, és lelocsolom a margarinnal. Addig rakosgatom a tepsibe a tésztát, amíg el nem fogy. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom be a lángot!
Közepes hőfokon 35-40 percig sütöm. Borsodóval kínálom. Az aranygaluska csak frissen jó!

vissza a főoldalra

Receptek kategória: