Paella alaprecept recept

Paella alaprecept recept

Paella-ról általában:
A paella spanyol nemzeti étel. Alapanyaga mindig rizs, általában valami húsfélével elkészítve. Ízesítése nagyon változatos, minden tájegységnek, minden háznak éppúgy van paella-specialitása, mint ahogy nálunk is minden tájegységnek a maga halászléje - már csak ezért is nyugodtan variálhatjuk a paella-recepteket saját elképzelésünk, lehetõségeink és a család ízlése szerint. Egy dologhoz kell ragaszkodni: sáfrány nélkül nincs paella. (viszont nyugodtan lehet helyette sáfrányos szeklicét használni, ez gyógynövény-szaküzletekben mindig kapható.)

Hozzávalók 4-6 személyre:
Egy közepes csirke (kb. 1 kg),
35 dkg rizs,
4 evõkanál olaj,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 paradicsompaprika vagy húsos,
piros paprika,
7 dl tyúkhúsleves (lehet leveskockából is),
2 kávéskanál pirospaprika,
1 mokkáskanál porított sáfrány,
csipetnyi kakukkfű,
2 babérlevél,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
1 kávéskanál só,
kevés törött bors.

Elkészítés:

      Nagyobb lábasban (lehetõleg vaslábas legyen - lehet bográcsban is) megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát, és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával, felengedjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfûvel, a sóval és a borssal. Csendesen (lábosban lefödve) fõzzük amíg a hús félig megpuhul. Ekkor kidobjuk belõle a babérlevelet, belekeverjük a rizst és a sáfrányt. Felforraljuk, majd csendesen fõzzük, keverés nélkül (tûzhelyen lefödve - bográcsban esetleg rázogatva), amíg a rizs is megpuhul és a leve is elpárolog. Ha közben a leve elfõ, és akkor pótolni kell kevés húslevessel vagy meleg vízzel.
      Tálalás elõtt 5 percig pihentetjük. A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve.

Elkészítés ideje: 60perc