Spagetti friss erdei gomba-szósszal recept

Recept elkészítése:

 Spagetti friss erdei gomba-szósszal recept

Hozzávalók:
25 deka vegyes erdei gomba,
2 evőkanál olivaolaj,
2 duci fokhagymagerezd,
1.5 deci száraz sherry (Sandeman vagy Tio Pepe),
3.5 deci tejszín,
só és frissen őrölt fekete bors,
1 evőkanálnyi apróra vágott, friss rozmaring,
20 deka spagetti,
só.

Elkészítés:

      A gombákat vizes törlőkendővel többször alaposan áttörlöm és ha kell, akkor körömkefével kicsit meg is csutakolom őket. Papírtörlővel megszárítgatom mindet, aztán pedig vastagabb szeletekre vágom .
Utána egy közepes méretű serpenyőbe belelöttyintem az olivaolajat és gyenge lángon illatosra párolom benne fél perc alatt az összezúzott fokhagymát. Hozzászórom a gombaszeleteket és gyengéden, néha megkeverve, fedő alatt ezeket is átpárolom.
      Úgy 5 perc után hozzáöntöm a sherryt, majd kicsit erősebbre csavarom a lángot és ha felforrt, akkor jöhet bele a tejszín is. Megsózom, megborsozom, aztán lefedve jó 20 perc alatt takarék lángon puhára párolom a tejszínes gombát.
Ezalatt egyrészt van idő arra, hogy a különböző erdőlakók fantasztikus aromája gyönyörű harmóniává olvadjon össze; másrészt, hogy enyhén sós, lobogó forró vízben kifőzzem a spagettit.
      Aztán a puha, tejszínes gombához hozzákeverem az apróra vágott, friss rozmaringot és beleforgatom a mártásba a leszűrt tésztát: hadd örüljenek ők egymásnak, mi pedig nekik.

Elkészítés ideje: 1,5 óra

Receptek kategória: