Sonkás zöldbab recept

files/images/sonka/sonka.jpg
Hozzávalók

30-35 dkg főtt füstölt sonka,
1 kg zöldbab (lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is),
5 dkg füstölt szalonna,
1 dl tejszín,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál liszt,
törött fekete bors,
só.

Recept elkészítése:

A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk. Ha friss zöldbabból (vagy gyorsfagyasztottból) készítjük, akkor a szalonnazsíron a leszálkázott, és felvagdalt zöldbabot kissé lepirítjuk, majd a laskára metélt füstölt húst hozzáadva felöntjük másfél dl vízzel. Kicsit megsózzuk (óvatosan, mert a füstölt hús sós!), megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldbab már puha, a simára kevert lisztes tejszínnel behabarjuk, és megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. (Ha konzerv zöldbabból készítjük, akkor csak a füstölt húst pirítjuk le egy picit, ráöntünk a konzervbab levéből 1 dl-nyit, és alaposan összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a levétől leszűrt megfőtt babot, és behabarjuk.)

Elkészítési idő: 30 perc

Receptek kategória: