Sonkás rakott zöldbab recept

files/images/sonka/sonka.jpg
Hozzávalók

1 kg zöldbab (lehetőleg sárga hüvelyű),
20 dkg főtt sonkaféle,
2 tojás,
3 dkg margarin,
1 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
2 dl tejföl,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű),
3 dl tej.

Recept elkészítése:

A zöldbabot gondosan megtisztítom, illetve az esetleges szálkáitól megfosztva megmosom, lecsöpögtetem, és 2-3 cm-es darabokra töröm. Annyi forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem, amennyi éppen ellepi, majd az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Leszűröm, és hagyom kihűlni. A margarint habzásig hevítem a liszttel, ráöntöm a forró tejet, és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ha már majdnem elválik az edény falától, belekeverem a közben nagyon apróra vágott sonkát, megsózom, belekeverem a fele mennyiségű finomra metélt petrezselyemzöldet, a csombort és a tejfölt. Ha már nem forró, simára keverem a nyers tojásokkal. A zöldbabot beleterítem egy lapos, széles tepsibe vagy tűzálló tálba, és rákenem a sűrű mártást. Előmelegített, forró sütőbe tolva fedetlenül addig pirítom, amíg szép pirosbarna kéreg keletkezik tetején.

Receptek kategória: