Narancsos sonka recept

Recept elkészítése:

Narancsos sonka recept

Hozzávalók:
50-60 dkg félig főtt,
bőrös füstölt sonka (vagy nem nagyon zsíros tarja) egy darabban,
5 narancs,
2 dl száraz vörösbor,
1 evőkanál mustár,
3 szem összetört szegfűszeg,
1 mokkáskanál őrölt fehér bors,
kevés cukor,
csipetnyi só.

Elkészítés:

A félig főtt sonkát ujjnyi vastag szeletekre vágom. A sonkaszeleteket úgy állítom egymás mellé egy hosszúkás, keskeny tűzálló tálba, mintha egy darabban volna, a bőrével felfelé. 3 narancsot meghámozok, belső fehér bundáját is gondosan leszedem, majd gerezdekre szétszedem. A gerezdeket kockákra vágom. A sonkát körberakom a narancskockákkal. A megmaradt 2 narancsot félbevágom, levét kicsavarom, és összeöntöm a vörösborral. Belekeverem a mustárt, a szegfűszeget, a törött borsot, és belereszelek egy kevés narancshéjat is. Ezután sóval és csipetnyi cukorral ízesítem. Ezzel az öntettel úgy locsolom le a sonkát, hogy a szeletek közé is bőven csurogjon a fűszeres-gyümölcsös léből. A tálat szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa hegye könnyedén kihúzható a sonkából. Ha már egészen puha, akkor a tál tetejét levéve, a sonkabőrt ropogós pirosra pirítom. Vigyázat! A narancslétől és a cukortól nagyon hamar megpirulhat. Petrezselymes párolt rizst vagy burgonyapürét kínálok mellé.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: