Lakodalmi tyúkleves recept

files/images/sonka/sonka.jpg
Hozzávalók

1 tyúk (kb. 2 1/2 kg-os),
20 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka,
1 kg vegyes zöldség (minden, ami éppen kapható),
10 dkg gomba,
1-1 piros, sárga és zöld színű paprika,
10 dkg cérnametélt,
2 tojás,
2 evőkanál tejföl,
1 nagy fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
10 szem egész fekete bors,
kis darabka szerecsendió-virág,
kis darabka lestyángyökér,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál só,
késhegynyi törött bors.

Hány személyre
8
Recept elkészítése:

A megtisztított tyúk belsejét sóval jól bedörzsölöm. A főtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kevés sóval, borssal, tejföllel kikeverem, majd hozzáadom a darált sonkát, végül összekeverem a tojások fehérjéjéből vert kemény habbal. Ezt a sonkás tölteléket beletömöm a tyúk hasába, és a nyílást összevarrom. Legalább hatliteres lábosban két liter sós vizet forralok, és amikor zubogva forr a víz, óvatosan beleeresztem a töltött tyúkot. Egy teatojásba (vagy tüll fűszerzacskóba) beleteszem a darabos fűszereket, és belelógatom a levesbe. A tyúkon annyi víz legyen, hogy azt teljesen elfedje. Ha felforrt, fedő alatt, kis lángon, nagyon lassú forralás mellett két és fél órán keresztül főzöm.(Ha a takarékláng is erős, akkor egy vaslapot vagy lángelosztó szitát teszek a fazék alá.) Ezután beleteszem az összes megtisztított és kis hasábokra vágott zöldséget, a kicsumázott, karikákra vágott paprikát és addig főzöm, amíg az összes levesbe való megpuhul. A teatojást eltávolítom a levesből. A tyúkot nagyon óvatosan, egy lapátkanál segítségével kiemelem a fazékból, és legalább fél óráig hagyom pihenni. Közben külön edényben megfőzöm a cérnametéltet. A tyúkot felszeletelem, a tölteléket lehetőleg egyben kiveszem a hasából, és csíkokra vágom. Levesestálba merem a levest, mellé külön tányérba teszem a főtt zöldséget és a cérnametéltet, egy másik tálra pedig ráhalmozom a tyúkhúst és a tölteléket. Mindenki maga tesz a hozzávalókból a tányérjára, legvégül pedig ráönti a tűzforró levest.

Elkészítési ideje: 220 perc

Receptek kategória: