Húsvéti sonkaleves II. recept

files/images/sonka/sonka.jpg
Hozzávalók

40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök),
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta),
1 nagy fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 dl száraz vörös bor,
1 dl tejföl,
1 dl tejszín,
1 evőkanál natúr reszelt torma,
1 púpozott teáskanál liszt.

Recept elkészítése:

A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.)
A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük. Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.

Elkészítési idő: 25 perc, főzés nélkül

Receptek kategória: