Húsvéti narancsos sonka recept

Húsvéti narancsos sonka recept
Hozzávalók:

60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka vagy nem nagyon zsíros tarja,
5 közepes nagyságú narancs,
4 dl vörösbor,
1 evőkanál mustár (aki szereti a csípőset, tehet bele),
3 szem összetört szegfűszeg,
1 mokkáskanál őrölt fehér bors,
1 teáskanál reszelt narancshéj (ügyeljünk arra, hogy a narancs fehér belső bundája ne jusson a reszelékbe, mert keserűvé válik tőle az étel!).

Elkészítés:

A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös oldalával felfelé tűzálló tálba állítjuk. 3 narancsot meghámozunk, belső fehér héját gondosan leszedjük, a gerezdeket pedig kockákra vágjuk. A sonkát körberakjuk a narancskockákkal. A maradék 2 narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk és összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a tört szegfűszeggel, az őrölt fehér borssal, a reszelt narancshéjjal. A narancsos mártással úgy locsoljuk le a sonkát, hogy egy-egy szelet sonka közé bőven csurogjon. A tálat befedjük, és forró sütőben addig sütjük, míg a sonkaszeletbe a villa hegye könnyen belecsúszik. Saját levével időnként meglocsoljuk. Ha a sonka már teljesen megpuhult, a tál fedelét levéve pirosra pirítjuk. Vigyázzunk, könnyen megég! Ha cserépedényben (római tálban) készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre félig megfőzni, hanem az előzőleg fél órára beáztatott cseréptálba nyersen tesszük bele a sonkaszeleteket, a mártást rálocsoljuk és hideg sütőbe tolva, két és fél, három órán keresztül sütjük. A narancskockákat csak fél órával a sütés befejezése előtt tesszük hozzá, különben szétfő. A sonkát ajánlatos előzőleg legalább egy napig tejben áztatni, így biztosan puha, omlós lesz. Burgonyafánk vagy burgonyalepény illik mellé.

Elkészítési idő: 90 perc

The Mountain - 3D pólók