Borscs (húsos céklaleves) recept

Recept elkészítése:

Borscs (húsos céklaleves) recept

Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
50 dkg marhaszegy,
20 dkg főtt füstölt sonka,
50 dkg vegyes leveszöldség,
25 dkg savanyú káposzta,
1 pár virsli,
3 dl tormás-ecetes céklasaláta,
1 nagy fej vöröshagyma,
3 dl tejföl. 4 evőkanál olaj,
1 evőkanál kapribogyó,
1 evőkanál reszelt torma,
1 evőkanál só,
4 szem kibontott kardamómimag,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
2 evőkanál liszt. 10 szemes fekete bors,
késhegynyi őrölt babérlevélpor,
körömnyi szerecsendió-virág.

Elkészítés:

A húsokat tisztítás után feldarabolom, a megtisztított zöldséget pedig hasábokra vágom. A levétől leszűrt ecetes céklát ugyancsak vékonyka hasábokra, a savanyú káposztát pedig apróra vágom. A virslit felkarikázom. Előveszek egy nagy, legalább 5 l-es fazekat, és beleteszem a marhahúst. Ráöntök 2 l vizet, megsózom, majd felforralom. Habját leszedem és csendes forralással főzöm másfél órán keresztül. Ezután hozzáadom a csirkeaprólékot, az összes fűszert és megmosott, héjas vöröshagymát. Addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Akkor a húsokat leszűröm, a vöröshagymát kidobom és a lébe beleteszem a leveszöldséget. Az olajon megfuttatom a savanyú káposztát, majd azt is beleteszem a levesbe. Közben a húsokat kicsontozom, és kis kockákra vágva visszateszem. Belekeverem a virslikarikákat és a kockára vágott főtt sonkát is. Az egészet felforralom, ezután teszem hozzá a céklasalátát, és annyi céklalevet, hogy kellemesen savanykás-pikáns legyen. A tejfölbe belekeverem a reszelt tormát és a lisztet, adok hozzá még 1 dl vizet és behabarom az ételt. Még egyszer fölforralom, és forrón kínálom a tetejére szórt finomra metélt petrezselyemzölddel. Annyira tartalmas leves (inkább egytálétel), hogy második fogás már nem is szükséges utána, legfeljebb gyümölcsöt teszek az asztalra.

Elkészítési idő: 50 perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: