Bográcsos "Mindent bele" recept

Recept elkészítése:

Bográcsos "Mindent bele" recept

Hozzávalók:
25 dkg marhalábszár (vagy marhafartő),
25 dkg sertéslapocka,
50 dkg májas csirkeaprólék,
25 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka,
25 dkg vegyes leveszöldség,
25 dkg gomba,
25 dkg zöldpaprika,
20 dkg paradicsom. 1 kg burgonya,
2 nagy fej vöröshagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
25 dkg savanyú káposzta,
4 dl tejföl,
2 dl félszáraz fehérbor,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
4 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
ízlés szerint só és törött fekete bors,
kevés csípős paprika.

Elkészítés:

5 l-esnél kisebb bográcsban ezt az ételt nem lehet elkészíteni. Először is az összes hozzávalót előkészítem, vagyis a húsféléket megmosom, leszárítom, ha szükséges, ki is csontozom, és egyforma csíkokra vágom. (A csontokat is bele fogom főzni az ételbe, és tálalás előtt majd kidobom a bográcsból.)
A zöldségeket tisztítás után ugyancsak felcsíkozom. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, felszeletelem, a héjától megfosztott paradicsomot karikákra vágom. A megtisztított burgonyát hasábokra vagdalom, a megmosott petrezselyemzöldet finomra metélem. A füstölt szalonnát apróra vágom, és a bogrács aljába beletéve, állandó keverés közben kiolvasztom a zsírját, majd ráteszem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. Ezt üvegesre megfonnyasztom, ezután a piros fűszerpaprikát is beleszórva azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet és összekeverem. (Itt nem tudom lehúzni a bográcsot a tűzről, mielőtt a pirospaprikát rászórom a zsírra, ezért a következő módon csinálom: egyik kezemben van a paprikás zacskó, másik kezemben egy pohár, kevés vízzel. A forró hagymás szalonnazsírra rászórom a paprikát, és a vízzel azonnal lelocsolom, hogy a paprika ne éghessen meg. Ezután összekeverem, és máris ráteszem a marhahúst. Fehéredésig pirítom, közben kevergetem. Ezután 4 dl vizet ráöntve, félpuhára főzöm, közben időnként megkeverem. Jó, ha ráteszek egy alufólia lapot fedő gyanánt, mert úgy hamarabb forr és fő az étel. Mire a levét elfövi, addigra a hús is félpuha lesz. Ha zsírjára sült, beleteszem a sertéshúst, megsózom, megborsozom, és együtt pirítom mindaddig, amíg az is megfehéredik. Ekkor újból aláöntök 3 dl vizet, és tovább főzöm. Kb. 25 perc múlva beleteszem a csontos, felaprított csirkeaprólékot, a felszeletelt zöldpaprikát, a karikákra vágott leveszöldséget és a gombaszeleteket. Ha a csirkeaprólék is megpuhult, hozzáteszem a főtt tarját és a meghámozott, hasábokra vágott burgonyát. Annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje az egészet. Legvégül, ha a burgonya is megpuhult, belekeverem a savanyú káposztát, a zúzott fokhagymát, és a finomra metélt petrezselyemzöldet. Jól összeverem, és készre főzöm. Ekkor beleöntöm a bort, és addig forralom, amíg a felesleges lé elpárolog belőle. (Csak annyi lének szabad alatta maradni, amennyi szűken ellepi. Ha ez túl kevés lenne, forró vízzel pótolom.) Közvetlenül tálalás előtt belekeverem a tejfölt, és forrón kínálom. Kissé hosszadalmas az elkészítése, ez azonban nem fáradságos, inkább szórakoztató időtöltés. A sokféle húsfélétől, különféle zöldségektől rendkívül ízletes, ínycsiklandó leveses egytálétel alakul a bográcsban.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: