Ajókás túrófelfújt recept

Ajókás túrófelfújt recept

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró,
15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja,
15 dkg reszelt parmezánsajt,
1,5 dl tejföl,
1 doboz ringli,
6 evőkanál búzadara,
3 dkg vaj,
4 tojás,
1 púpozott mokkáskanál sütőpor, ugyanannyi só,
búzadara a tál behintéséhez.

Elkészítés:

A tehéntúrót villával áttörjük, a főtt füstölt sonkát apróra vágjuk. Egy mélyebb tűzálló tálat 1 dkg vajjal kikenünk, és búzadarával beszórunk. A tojássárgákat habosra keverjük a ringli leszűrt olajával, hozzáadjuk a sütőport, a sót, az apróra vagdalt ringlit, a sonkát, a reszelt sajtot, a búzadarát, az áttört túrót, végül óvatosan belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. A masszát beleöntjük a kikent tálba. Előmelegített forró, vízgőzös sütőbe tesszük, erős lángon 30 percig sütjük, majd a tüzet mérsékelve addig sütjük tovább, amíg a beleszúrt hurkapálca már teljesen száraz marad. A sütőből kivéve meleg tálra borítjuk, a maradék olvasztott vajjal lelocsoljuk, és cikkekre vágva kínáljuk. A tetejére még tehetünk reszelt sajtot. (Akkor lesz vízgőzös a sütő, ha az aljába vízzel telt kicsi, tűzálló tálat rakunk, ami a sütés ideje alatt a magas hőtől gőzölög.)

Elkészítési idő: 60 perc

vissza a főoldalra