Rablóhús - spizek recept

Rablóhús - spizek recept

Hozzávalók:
250 g sertés szűz
100 g vöröshagyma
150 g füstölt szalonna
100 g zöldpaprika
300 g virsli
200 g gomba
só, bors, kakukkfű (ízlés szerint)
Parázsban sült burgonya
Bazsalikomos paradicsomsalátához:
500 g paradicsom
50 g vöröshagyma
½ csomag petrezselyemzöld
2-3 szál bazsalikom
½ dl ételecet
2 dl olaj
só, őrölt bors, cukor (ízlés szerint)
Joghurtos kapros uborkasalátához:
2 dl joghurt
500 g kígyóuborka
½ csomag kapor
15 g fokhagyma
só, őrölt bors (ízlés szerint).

Elkészítés:

      A húsokat előre is lepácolhatjuk, sőt, ez célszerű is. Végső esetben húspuhító só használata sem konyhai eretnekség, de ez esetben vigyázzunk a sózással. A megfelelő előkészítés meghatározza az étel sikerét. A lehártyázott sertés szüzet rostjaival merőlegesen 1 cm vastag, 4 x 4 cm-es darabokra felvágjuk. A közepes nagyságú, tisztított vöröshagymát négybe vágjuk, és leveleire szedjük. A középső részénél több levél is egyben maradhat. Zöldpaprika magházát eltávolítjuk, felezzük, majd a hagymához hasonló nagy kockára vágjuk. A füstölt szalonnát 2-3 mm vastag, 4 x 4 cm-es lapokra szeljük. A virslit – ha műbeles, a műbél lehúzása után -, végeit levágva felezzük, és keresztbe bevágjuk. A gombafejeket megmossuk, belsejét sózzuk, borsozzuk. Az előkészítésnél figyeljünk arra, hogy közel azonos nagyságúak legyenek a nyársra kerülő finomságok, és hogy állományukban kibírják a sütést, ne essenek le a forgatás közben. Meghegyezett pálcára, fémspizre felváltva, nem túl szorosan felfűzzük a rablóhús alapanyagait. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, grill fűszerkeverékkel, illetve ki mivel szereti. Hamvadó parázs felett forgatva sütjük. Célszerű hozzá a köreteket előre elkészíteni, és a nyárssal együtt sütni. Ha a köret saláta, azt is célszerű előre elkészíteni, hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek. Bazsalikomos paradicsomsaláta: Kemény húsú, szép érett paradicsomot használjunk. Ha meg akarjuk hámozni, kissé macerásabb a dolog, de fenségesebb lesz a végére. A paradicsom végénél a csumát kivágjuk, míg a másik oldalt a bõrét gyengén keresztbe bevágjuk. Szűrőkanál segítségével néhány másodpercig forró vízbe mártjuk, majd jeges vízbe tesszük, hogy ne puhuljon fel a paradicsom. Így a paradicsom héja könnyen eltávolítható lesz. A „hámozott" paradicsomokat felszeleteljük, tálba tesszük, majd ráöntjük az apróra vágott vöröshagymával, petrezselyemzölddel és bazsalikommal ízesített salátalevelet. Olajjal, és ha tehetjük, olívaolajjal locsoljuk meg. Joghurtos kapros uborkasaláta: Elkészítjük az öntetet. A joghurtot finomra vágott fokhagymával, friss kaporral, sóval, őrölt borssal jól elkeverjük. A kígyóuborkát megmossuk, meghámozzuk, és 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. Tálban, hűtőben tartjuk tálalásig. Tálaláskor a jól beízesített mártással leöntjük, és vágott, friss kaporral megszórjuk. Ha Ön édeskésebben szereti, és nem fogyókúrázik, egy evőkanál mézzel igen pikánssá varázsolhatja az uborkasalátáját. No, de ekkor már durvára vágott diót is tegyen rá, mert az ínyencek így fogyasztják.

vissza a főoldalra