Omlós malacsült köménnyel és csilivel recept

Recept elkészítése:

 Omlós malacsült köménnyel és csilivel recept

Hozzávalók:
1 darab kb. 3 kilós malaccomb,
10 fokhagymagerezd,
10 deka köménymag,
só és frissen őrölt fekete bors,
2 csilipaprika,
3-5 citrom,
0.5-1 deci olivaolaj.

Elkészítés:

      Először a sütőt kapcsolom be 230 C-ra (gázsütőn ez a 8-as fokozat). Aztán éles késsel fél centi mélyen bevagdosom a malachús bőrét. Megpucolok dundi fokhagymagerezdeket és a köménymaggal, némi sóval, a frissen őrölt borssal és az apróra vágott chilipaprikával mozsárban összepépesítem az egészet. Ezzel a keverékkel dörzsölöm be alaposan a malac bőrét úgy, hogy bőven jusson a bevagdosott részekbe is. Tepsibe rakom aztán a fűszeres pasztával bedörgölt malachúst és úgy fél órára beteszem a sütőbe. Kiveszem és megfordítom, hogy a bőre legyen lefelé. Rányomom 2-3 citrom levét és megöntözöm néhány evőkanál olivaolajjal. Óvatosan lefedem alufóliával, hogy ne tapadjon hozzá, de azért védje. A sütő hőfokát visszaveszem 120 C-ra (akinek gázsütője van, azon ez a feles fokozat) és visszarakom a húst.
      Ha a konyha felé járok, néha megfordítom és facsarok rá még 1-2 citromból kevés levet vagy ha kell, öntök rá pici olivaolajat. Akkor van kész, amikor már nagyon éhesek vagyunk és késznek nyilvánítjuk. A ropogós bőr alatt puha a hús, ha megnyomnám az ujjammal, leomlana a csontról. Vágódeszkára rakom és mindenki tányérjába teszek mindenféle részt. A tepsiben maradt ízes lére öntök még kevés frissen facsart citromlevet, visszatolom néhány percre a sütöbe és rákanalazom a tányérokon illatozó fűszeres húsra. Ehetünk!

Elkészítés ideje: 7 óra

Receptek kategória: