Korianderes csirkesaláta recept

 Korianderes csirkesaláta recept

Hozzávalók:
2 darab, egyenként kb. 30 dekás csirkemellfilé,
só és frissen őrölt bors,
1 púpos evőkanál koriandermag,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál vaj,
2 + 2 evőkanál olaj,
1 maroknyi sós mogyoró,
1 nagy és érett avokádó,
fél zöldcitrom,
1 kis csokor újhagyma,
2 deka endiviamix,
Az öntethez:
2 zöldcitrom,
1 fél deci tejszín,
1 fél deci tejföl,
2 evőkanálnyi szezámolaj,
1 csupor korianderzöld.

Elkészítés:

      A csirkemellfiléket két centis kockákra vágom, aztán megsózom és megborsozom őket. A mozsárban durvára töröm a koriandermagokat, majd utána összekeverem a liszttel, és ezt a korianderes lisztkeveréket ráhintem a csirkekockákra. Kicsit össze is forgatom vele a húsfalatokat, hogy minden oldalukat érje a tapadásgátlóként jól bevált liszt, aztán indulhat a pár perces csirkesütés.
Egy közepes méretű serpenyőben gyenge tűzön összeolvasztok 2 evőkanálnyi vajat meg ugyanennyi olajat, majd erősebbre tekerem a lángot, és két adagra osztva, hogy ne zsúfolódjanak, átsütöm benne a korianderes csirkekockákat. Ha készen vannak, akkor szűrőlapáttal kiszedem mindet egy nagy tálra, és félreteszem. Ezután beledobom a serpenyőbe a mogyorószemeket, és kevergetve 1-2 perc alatt korianderillatúra hempergetem őket. Aztán lehúzom az edényt a tűzről, és hagyom langyosodni kicsit a sós-korianderes mogyorókat. Amíg kezelhető hőmérsékletűre hűlnek, előkészítem a saláta zöldség-szekcióját. Az avokádóból kikapom a nagy magját, krumplihámozóval leszedem a héját, majd a vajpuha avokádóhajókat 1/2 centis szeletekre vágom, és színmegőrzés céljából megcsöpögtetem kevés zöldcitromlével. Aztán az újhagymák fehér szárát vékonyan felkarikázom, viszont a már „gyárilag” cafatokra tépkedett endíviamixszel nincs sok teendőm: csak megmosom, aztán megszárítom a fodrokat, és testvériesen elosztom őket 3 nagy tányéron.
Amikor a mogyoró már langyos, mozsárban durvára töröm, és összeállítom az öntetet. Egy nagyobb tálba kezemen átszűrve belefacsarom a zöldcitromok levét, ehhez hozzáöntöm a tejfölt meg a tejszínt, aztán belekanalazom az aromás szezámolajat. Utána beleszórom a mogyorómorzsát is, fakanállal jól összekeverem az egészet, és randevút szervezek. A félretett csirkekockát, az újhagymakarikákat meg az avókádószeleteket beleforgatom az elkészült öntetbe, majd megsózom és megborsozom a keveréket, aztán ezt három részre osztva ráteszem a tányérokon heverő salátalevelekre, majd végül ollóval rányesdesek a tetejükre friss korianderzöldet, másnéven cigánypetrezselymet.

Elkészítés ideje: 40perc