Görög saláta recept

 Görög saláta recept

Hozzávalók:
1 szép paprika,
½ kígyóuborka,
2 nagy szem paradicsom,
1 kis fej lilahagyma,
15 deka feta,
5 deka fekete, magozott olajbogyó,
1 nagy maréknyi dióbél,
Az öntethez:
5 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál tejföl,
1 evőkanál fehérbor-ecet,
1 gerezd fokhagyma,
1 maréknyi friss mentalevél,
1 teáskanál morzsolt oreganó,
só és frissen őrölt bors.

Elkészítés:

      Először túljutok a munka dandárján, azaz a darabolgatáson. A kicsumázott, kimagozott és félbevágott paprikát szinte gyufaszál vékonyságúra vagdalom. A végétől megszabadított, de héjas uborkát először hosszában elfelezem, aztán centi vékony félkörökre szelem. A paradicsomokból kiszedem a zöld pomponukat, majd 8-8 cikkbe gerezdedelem őket. Jöhet megpucolt lilahagyma, és amennyire éles késem meg a munkaidő leteltével kifáradt szemem megengedi, a szinte édes illatú hagymafejet áttetsző fátylakká vagdalom. A fetát lecsepegtetem és apróra felkockázom, majd a szintén lecsepegtetett olajbogyók következnek, ezeket csak félbe szoktam vágni. Ok, a nehezével megvagyok és innentől már sétagalopp az egész. A diót beleszórom egy száraz serpenyőbe, kevergetve illatosra pirítom, aztán félreteszem. Az öntethez előveszek egy tisztára mosott, jól záródó üveget. Beleöntöm az olívaolajat, belekanalazom a tejfölt meg a fehérborecetet, és miután apróra vágtam a mentát, azt is hozzászórom. Teszek még bele morzsolt oregánót, sót meg borsot, és kis reszelőn át hozzáreszelem a papírvékony héjától megfosztott fokhagymagerezdet. Amikor a lágy fokhagymakrém jóleső hanggal belepottyan az üvegbe, már csavarom is vissza a tetőt. Néhány sékelős mozdulattal összerázom az öntetet, és ezzel is kész vagyok. Márcsak annyi maradt, hogy a mozsaramban durvára törjem a diót, és kezdhetem a komponálást. Előveszek 2 nagy tányért. Csinosan elrendezgetem rajta a paprikacsíkokat, az uborka-félköröket, a paradicsomgerezdeket meg a lilahagyma-karikákat, és rájuk csurgatom az öntetet. Bizonyos stratégiai pontokon elhelyezem a fetakockákat, aztán az oljabogyófeleket, végül megszórom a tálakat diómorzsával, és ehetünk.

Elkészítés ideje: 40perc