Endíviasaláta kéksajttal, körtével és dióval recept

Recept elkészítése:

 Endíviasaláta kéksajttal, körtével és dióval recept

Hozzávalók:
2 nagy marék dióbél,
4 fej endívia,
1 édes körte,
1 savanykás alma,
1/2 citrom,
15 deka kéksajt,
Az öntethez:
2 evőkanál fehérborecet,
6 evőkanál olívaolaj,
só és frissen őrölt fekete bors,
1 szem kemény paradicsom a díszítéshez.

Elkészítés:

      Először egy száraz serpenyőben kevergetve megpirítom a dióbelet. Ha már illatos, lehúzom a tűzről, és félreteszem. A tömör, vajsárga endíviafejeket félbevágom, kiszedem belőlük a torzsás közepüket, és a megmaradt, ropogós leveleket nagyjából keresztirányban fél centi vékony csíkokra szelem. Beleszórom őket egy nagy salátástálba, és hogy ne barnuljanak meg, megcsepegtetem kevés citromlével.
A körtét és az almát nem hámozom meg, hanem csak elnegyedelem, aztán kikapom a magházas részüket, és a kétféle gyümölcsből miniatűr kockákat gyártok. A parányi gyümölcsfalatokat belesöpröm a salátástálba az endíviacsíkok mellé, aztán megint következik egy leheletnyi citromspricc.
Az öntethez kézi habverővel elkeverem a fehérborecetet az olívaolajjal, teszek hozzá sót, és tekerek bele borsot. Rácsurgatom a salátástálban várakozó endíviacsíkokra meg a gyümölcskockákra, és alapsan összeforgatom az egészet.
Végül falatnyi darabkákra morzsolom a márványos kéksajtot, mozsárban durvára töröm az illatosra pirított diót, és a kimagozott, félbevágott paradicsomot pedig apró pöttyökre darabolom. Tálaláskor a tányérokon elrendezem az öntettel meglocsolt endíviasalátát, megszórom kéksajtdarabokkal, meghintem diómorzsával, végül csinosan elpötyögtetem rajtuk az apróra vágott paradicsomot. Puha baguette, lágy vaj, egy pohár fehérbor... -de jó is élni! 2 adag lesz belőle.

Elkészítés ideje: 30perc

Receptek kategória: