Pörkölt receptek

Vörösboros birkapörkölt recept

files/images/porkolt/porkolt.jpg

60 dkg birkacomb vagy lapocka,
2 közepes fej vöröshagyma,
2-3 evőkanál FLORIOL étolaj,
1-2 gerezd fokhagyma,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
1 zöld csípős hegyes paprika,
pirospaprika,
só, bors,
1 babérlevél,
majoránna.
A körethez burgonya vagy vajas galuska.

4

A birkahúsról leszedjük a faggyút és a hártyát, egyforma kockákra vágjuk és leforrázzuk.

Juhászpörkölt 2. recept

files/images/porkolt/porkolt.jpg

40 dkg juhlapocka,
50 dkg édeskáposzta,
1 fej vöröshagyma,
1 dl tejfel,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál zsír,
só,
1 kiskanál pirospaprika,
burgonya.

A megtisztított, apróra vágott hagymát az olajban üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a kockára vágott húst.

Birkapörkölt szilvával recept

files/images/porkolt/porkolt.jpg

15 kimagozott aszalt szilva,
3 ek. olaj,
1 kg tisztított birkacomb 3x3 cm-es kockákra vágva,
0,5 csésze aprított hagyma,
késhegynyi sáfrány,
0,5 mk. őrölt fahéj,
bors, só,
1 tk. finomra őrölt mandula,
1 kis darab velős csont,
1-1 ek. narancslé, citromlé,
csipet porcukor.

Áztassuk 8 órán át a szilvát. A szárazra törölt húst pirítsuk meg olajban, adjuk hozzá a hagymát, sáfrányt, fahéjat, borsot, sót, mandulát, csontot.

Birkapörkölt 2. recept

files/images/porkolt/porkolt.jpg

birkahús (személyenként 30 dkg),
vöröshagyma,
zsír,
só,
víz vagy vörösbor,
fokhagyma,
bors.

A kockára vágott vöröshagymát bő zsírban megdinszteljük, de csak halványra. Beletesszük a paprikát, fokhagymát, sót, borsot, majd a darabokra vágott birkahúst. Vizet még nem öntünk rá.

Báránypörkölt recept

files/images/porkolt/porkolt.jpg

60 dkg báránylapocka,
8 dkg zsír,
15 dkg vöröshagyma,
1 dkg pirospaprika,
1 gerezd fokhagyma,
10 dkg zöldpaprika,
5 dkg paradicsom,
só.

A bárányhúst kockára vágjuk, és jól megmossuk. Zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, és azonnal beletesszük a húst.

Zöldborsós csirkezúza-pörkölt gombás makarónival recept

files/images/porkolt/porkolt.jpg

50 dkg csirkezúza,
10 dkg kolozsvári szalonna,
2 közepes fej vöröshagyma,
1 csomag mirelit zöldborsó,
1 db paradicsom,
2 db zöldpaprika,
15 dkg gomba,
1 evőkanál ketchup,
20 dkg makaróni,
pirospaprika,
só,
törött bors,
2 evőkanál olaj.

A csirkezúzákat megmossuk, megtisztítjuk, és hosszában félbevágjuk.

Vérpörkölt recept

files/images/porkolt/porkolt.jpg

Negyed liter vér,
1 nagy fej hagyma,
2-3 ledarált zöldpaprika vagy kiskockára vágott zöldpaprika,
fél kk. só,
fél kk. őrölt bors,
1 ek paprika.

A hagymát apróra vágom, a vért megabálom és feldarabolom. A megabált, feldarabolt vért jó sok párolt, hagymás, nyáron zöldpaprikás, paprikás zsírban sóval, borssal ízesítve lábosban összesütöm.